Egy év után sikerült megszöknie Szíriából az újságírónak

Sikerült Törökországba szöknie csecsemőjével együtt egy német nőnek, akit tavaly raboltak el a polgárháborús Szíriában, s aki a fogságban szülte meg gyermekét – közölte a német külügyminisztérium.

„A német nő és csecsemője, aki a fogságban született, a körülményekhez képest jó (egészségi) állapotban van” – tette hozzá nyilatkozatában a külügyi tárca. Jelenleg a német konzuli szolgálat tisztviselői és a német szövetségi rendőrség tagjai vigyáznak kettejükre Törökországban, amíg hazatérésüket előkészítik.

A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild közlése szerint a nő szabadúszó újságíróként dolgozott Szíriában a müncheni Süddeutsche Zeitungnak és a hamburgi központú NDR rádiónak.

Részleteket nem árultak el az ügyről

A Riporterek Határok Nélkül németországi szervezete üdvözölte az újságírónő kiszabadulásának hírét. A csoport igazgatója, Christian Mihr szerint „az eset ismét rámutat arra, hogy milyen kiszámíthatatlan és folyamatos veszélynek vannak kitéve a szíriai háborúról tudósító újságírók”. Mihr nagyon fontosnak nevezte, hogy a német sajtó többsége megtartóztatta magát, nem írt a túszejtési ügyről, és nem akart szenzációt faragni belőle.

A külügyminisztérium szóvivője magánéleti megfontolásokra hivatkozva nem árult el részleteket az ügyről.

A Reuters hírügynökség ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a német Focus hírmagazin idén februárban beszámolt a történtekről, és megnevezte a 27 éves Janina Findeisent, akinek tudósításait a lap szerint Marie Delhaes álnévvel tették közzé.

A rabságban szülte meg a kisfiát

A Focus szerint az újságírónőt 2015 októberében rabolták el, és kisfiát decemberben hozta világra. A hírmagazin értesülése szerint az an-Nuszra Front nevű szíriai fegyveres csoport tartotta őt fogva, amely nemrég a Fatah as-Sam Front (JFS) nevet vette fel.

A JFS szerdán egy tweet-üzenetben cáfolta, hogy emberei álltak volna az emberrablás mögött, s azt állította, hogy valójában ők szabadították ki a nőt és gyermekét egy meg nem nevezett „kisebb csoport” börtönéből. A JFS üzenetét az iszlamista honlapokat megfigyelő amerikai SITE központ tette közzé.

Csapdába csalhatták

A Focus februárban a német szövetségi rendőrség egy forrására hivatkozva azt írta, hogy az újságírónőt egy számára Bonnból ismert nő csalta csapdába azzal, hogy exkluzív információkkal tud neki szolgálni iszlamista harcosokról.

Az ankarai német nagykövetség azt közölte, hogy köszönetet mondtak a török kormánynak és más külföldi partnereknek az emberrablási ügyben nyújtott segítségükért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »