Egy év után folytatódik az országos botrány

Egy év után folytatódik az országos botrány

Várhatóan a jövő hét elején derül ki, hogy vádat emelnek-e a Magyar Paralimpiai Bizottság volt elnöke, Gömöri Zsolt ellen, vagy megszüntetik a hűtlen kezelés miatt indított eljárást. Úgy tudjuk, a nyomozást a napokban lezárták. A botrány még tavaly májusban robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére.

Információink szerint a rendőrség lezárta a nyomozást a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) korábbi működésével, illetve Gömöri Zsolt volt elnök tevékenységével kapcsolatban. Jelenleg az iratismertetés zajlik, és várhatóan a jövő hét elején derül ki, hogy a rendőrség javasol-e vádemelést az ügyészségnek, vagy esetleg az eljárás megszüntetése mellett dönt.

Gömöri Zsoltot, mint arról beszámoltunk, majdnem pontosan egy éve, tavaly június végén hallgatták ki gyanúsítottként, de szabadlábon védekezhetett. Akkor a rendőrség érdeklődésünkre azt közölte, hogy „a Magyar Paralimpiai Bizottság működésével összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2015. június 26-án gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt”. Bár konkrét nevet nem említettek, a gyanúsított a nem sokkal azelőtt lemondott elnök, Gömöri Zsolt volt. Arra egyelőre nem kaptunk választ sem a rendőrségtől, sem az ügyészségtől, hogy azóta volt-e más gyanúsított az ügyben, illetve a nyomozásban csak a hűtlen kezelés gyanúját vizsgálták, vagy esetleg más gyanú is felmerült a későbbiekben.

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány tavaly május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri 2012-ben 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást – amit Deutsch Tamás alelnök, fideszes politikus javaslatára szavazott meg neki az elnökség – törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a pénzt. A botrány kirobbanása után nemcsak a végtörlesztésről, hanem például autóbérlésről, különböző jutalmakról, jutalékokról is jelentek meg cikkek, amelyeket Gömöri cáfolni próbált. Röviddel később viszont lemondott posztjáról.

Az ügyészség ezt követően tavaly június 2-án hűtlen kezelés és csalás bűncselekmények gyanúja miatt rendelt el nyomozást az MPB akkori elnökét érintő feljelentések alapján. Ez az eljárás zárult le épp a napokban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »