Egy egyszerű módszerrel megjósolható lenne az infarktus

Jelenleg a kórházakban akár több mint egy napon át is vizsgálhatják az infarktusgyanús eseteket, az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak felfedezésével viszont a páciensek nagy hányadát a vérvétel után haza lehetne küldeni.

Egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítható, hogy egy esetleges mellkasi fájdalom utalhat-e infarktusra – írja a The Telegraph. A cikk szerint évente körülbelül egymillió ember kerül kórházba szívtájéki szúró érzés miatt, de ezek nagyja vaklárma.

Az elmúlt húsz év alatt megháromszorozódott a mellkasi fájdalommal kórházba felvettek száma – állítják az Edinburgh-i Egyetem kutatói, akik rájöttek, hogy a vér proteinszintjéből kikövetkeztethető, hogy a beteg panaszai valóban egy – akár halálos – infarktusról árulkodnak-e, vagy sem. Állításuk szerint négyszáz ezer embert azonnal haza lehetne küldeni, miután megtörtént a vér troponin-szintjének ellenőrzése, és ezzel – nem utolsósorban – milliós összegeket lehetne megspórolni.

Hírdetés

Megjósolható az infarktus?

A tudósok harminc napon át hatezer vérmintát teszteltek, ami után rájöttek, hogy a troponin mennyiségéből megjósolható akár egy egy hónapon belül esedékes infarktus is.

Jelenleg a kórházakban akár több mint 24 órát is igénybe vehet a mellkasi fájdalomra panaszkodó páciensek vizsgálata, melyek ráadásul csak akkor hasznosak, ha már megtörtént az infarktus, annak megelőzésére viszont alkalmatlanok.

A Brit Szívalapítvány a troponinszint-vizsgálattal kapcsolatban úgy fogalmazott, azt az ország teljes egészségügyi hálózatában használni kellene. A gyorsabb és pontosabb diagnosztizálás a páciensek érdekét is szolgálja, és pénzt is spórol az egészségügynek – vélekedett Jeremy Pearson professzor, az alapítvány társigazgatója, és hozzátette: nem céljuk, hogy szükségszerű vizsgálatok maradjanak el, de azt sem akarják, hogy az embereket felesleges teszteknek vessék alá, és a kelleténél tovább legyenek kórházban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »