Egy doboz cigaretta 80-90 hrivnyába fog kerülni Ukrajnában

A dohány árucikkekre kivetett forgalmi adó növelése az egyik feltétele az Európai Unióval történő közös együttműködésnek. Azt tervezik, hogy 2024-ig Ukrajnában  egy doboz cigaretta forgalmi adóját 1,8 euróig megemelik. A Miniszteri Kabinet ezáltal nemcsak pótlólagos bevételekre számít a költségvetés számára, hanem arra is, hogy az ukránok élete emiatt 10 évvel meghosszabbodik – írja a RIA Novosztyi.

2008-2015 folyamán a cigaretta forgalmi adója 14 alkalommal változott, a költségvetés bevételei pedig ezáltal 3,5 milliárd hrivnyáról 22 milliárd hrivnyára növekedtek.  Ukrajnában ezalatt az időszak alatt a dohányzók arány 25,6 százalékról 18,4 százalékra lecsökkent.

A pénzügyminisztérium tervezete alapján 2017-ben egy doboz cigaretta ára átlagosan 3 hrivnyával drágul majd, viszont Ukrajnában a cigaretta még így is olcsóbb marad, mint a környező országokban.

Az évenkénti áremelésnek köszönhetően csak 2024-re fogja elérni Ukrajnában a cigaretta ára az EU-ban tapasztalható minimális szintet, azaz az 1000 szál cigarettánkénti 90 eurót. 

A dohányáruk forgalmi adójának emelése az EU-val kötött megállapodás egyik feltétele.  Ukrajna ratifikálta azt a 2006-os keretegyezményt is, amely a dohányáruk elleni harcra irányult.

A szakértők megjegyezték, hogy egyes, a dohányzás megfékezésére irányuló törvénytervezetek már több mint egy éve akadályba ütköznek.  Itt a 2820-as számú törvénytervezetről van szó, amelynek az a követelménye, hogy a cigaretta dobozán 65 százalékra növeljék a cigarettázás ártalmaira felhívó képek felületét, és az kerüljön a doboz tetejére, valamint az, hogy tiltsák be a különböző aromájú cigaretták forgalmazását, és szabályozzák az elektromos cigaretta eladásának a mértékét.  A törvény szerint az elektromos cigaretta dobozán is utalni kell a cigaretta egészségre káros hatásairól.

Még egy törvénytervezet van, amely próbálja a cigarettázás terjedését megakadályozni, ez pedig a 4030-as számú tervezet, mely szerint tilos a különböző üzletek kirakataiban dohányárut elhelyezni.

Azt is meg kell jegyezni, hogy ezek a szabályok nemcsak az EU-ban, hanem Oroszországban és Fehéroroszországban is léteznek.  A tervezet követelményei alapján minden olyan helyen, ahol társaságok tartózkodnak, tilos lenne a dohányzás. A tervezetben foglaltak alapján fel kellene emelni a tilosban történő dohányzásért járó szabálysértési díjakat 51-170 hrivnyáról 340 hrivnyára.

Ukrajnában a dohányáru hatszor olcsóbb jelenleg, mint az EU-ban. A cigaretta átlagos ára Nagy-Britanniában (10,10 euró) és Norvégiában (10,75 euró) a legmagasabb Európában. Franciaországban 6,75 euró, Németországban és Spanyolországban egy doboz cigaretta átlagos ára pedig 5,34 és 4,44 euró.

Németországban csak meghatározott helyeken lehet dohányozni. A tiltott helyen dohányzókat akár 1000 eurós büntetéssel is sújthatják.  Spanyolországban pedig dohányárut csak erre szakosodott üzletekben lehet vásárolni, és azt is csak 19 óráig.

Az Európai Unióban Bulgáriában és Csehországban a legolcsóbb a cigaretta, 2,42 euró és 2,95 euró, valamint a Balkáni országokban. A legalacsonyabb cigarettaárakat a posztszovjet államokban tapasztalhatjuk, itt az árak átlagosan 1 euro alatt mozognak dobozonként.

Az ukrán kormánynál azt remélik, hogy a cigaretta forgalmi adójának emelése 2017-ben 36-39 milliárd hrivnya bevételt jelent majd a költségvetés számára.

„Ebben az évben a Legfelsőbb Tanács beregisztrálta az 5130-as számú törvénytervezetet, amely változtatásokat eszközöl Ukrajna adótörvényébe. Ennek a tervezetnek az a célja, hogy növekedjenek az adóbevételek. Ez valójában a honi törvényhozás adaptálódását jelenti az európai szabványokhoz.”  – jegyezte meg Anatolij Navrada a pénzügyminisztérium adópolitikával foglakozó részlegének helyettes vezetője.  Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy ez a lépés nem fogja meghozni a kívánt többletbevételt a költségvetésbe. A szakértők véleménye alapján a forgalmi adók növelése nem csak az árak növekedését vonja majd maga után, hanem a csempészbandák számának növekedését is.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: cigaretta, áremelkedés, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »