Egy bolgár városban betiltották a burkát

Betiltották a burkát, vagyis az egész testet borító muszlim női viseletet a 70 ezer lakosú Pazardzsik bulgáriai városban, ezzel első ízben hoztak ilyen jellegű tilalmat az országban – derül ki szerdai hírügynökségi jelentésekből.

Kraszimir Karakacsanov, a kormánykoalícióban részt nem vevő, de a rendelkezést támogató, nacionalista Hazafias Front párt társelnöke – titkosszolgálati értesülésekre is hivatkozva – a tilalmat azzal indokolta, hogy Bulgáriában a burkát nem vallási okokból, hanem pénzért viselik. „Ez a szomszédos Törökország következetes politikájának részét képezi” – tette hozzá.

Szotir Cacarov bolgár főügyész szintén beszélt arról, hogy a nők havonta 120 leva (19 200 forint) fizetségért viselnek burkát.

Az Európai Unió legszegényebb államának lakosságát mintegy tíz százalékban a török kisebbséghez tartozók teszik ki, családi gyökereik egészen az Oszmán Birodalom koráig nyúlnak vissza. Ugyanakkor a burkaviselés nem a törökök lakta területen, hanem a Pazardzsik déli részein lévő cigánytelepeken vált nemrégiben elterjedtté.

Pazardzsikban jelenleg 14 muszlim hitszónok ellen folyik eljárás, akiket azzal vádolnak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet számára toboroztak harcosokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »