Egy alkalommal az igazi unoka és barátai várták a nagyszülők pénzért érkező csalókat

Vádat emeltek öt "unokázó csaló" ellen, aki 2014 májusában, majd 2015 május-júniusában Budapesten idős sértettektől csalt ki esetenként több millió forintot vagy ékszereket – közölte Fürcht Pál, a Fővárosi Főügyészség megbízott főügyész-helyettese pénteken az MTI-vel.

Mint írta, az "unokázók" módszere minden esetben az volt, hogy a 31 éves elsőrendű vádlott magát az idős sértett unokájának kiadva, eltorzított hangon – tipikusan az esti órákban – felhívta a kiszemelt áldozatot, és azt mondta neki, hogy ő az unokája és uzsorások fogságában van. Az unoka nevében azt állította, hogy ha a nagymama nem ad át még az este – a saját lakásán vagy egy megjelölt közeli helyen – készpénzt vagy bármi más értéket a nemsokára odaérkező embernek, akkor bántalmazni fogják őt. A sértettek minden esetben elhitték, hogy az unokájukkal beszélnek, és a lakásban található értékeiket még aznap átadták az általuk nem ismert küldöncnek.

Egy nőtől kapták a címeket

A közlemény szerint a kiszemelt sértettek vonalas telefonszámát és címét, valamint a családi kapcsolataikra vonatkozó adatokat a II. rendű vádlott, egy 53 éves nő adta át az unoka szerepét eljátszó csalónak. A csaláshoz külön-külön ezekre az alkalmakra vásárolt és kizárólag egy-egy alkalommal használt mobiltelefonokat használtak. A társaság többi tagja – általában alkalmanként felkért emberek – játszották el a lebukás szempontjából legveszélyesebb küldönc szerepét, akiket az "unoka" vitt a sértettek lakásához. A küldöncök az átvett pénzt azonnal továbbadták az elsőrendű vádlottnak.

Hozzátette: mivel a csalók tudták – valamikor maguktól az idős emberektől – hogy a sértetteknek megtakarított pénzük is van, az unokát eljátszó csaló az első pénzátadás után ismét felhívta őket, és már nagyobb összegeket követelt.

Ez lett a vesztük, mert az éjjel kéréseiket pánikszerűen azonnal teljesítő sértettek időközben megnyugodtak, gyanakodni kezdtek és segítséget kértek. Egy alkalommal az igazi unoka és barátai várták a további pénzért érkező csalókat, akik az elfogásuk után fél évre előzetes letartóztatásba is kerültek.

Szabadlábra helyezés után is folytatták

Miután szabadlábra kerültek, a csalók bűntársaikkal még három sértettet megtévesztettek, de ezekben az esetekben a küldöncöket a rendőrség mindig elfogta, majd a nyomozás szinte a teljes hálózatot feltárta.

Az öt ember ellen a budapesti VI. és VII. kerületi ügyészség emelt vádat. Ketten előzetes letartóztatásban, a többiek szabadlábon várják a bírósági tárgyalást – írta Fürcht Pál főügyész-helyettes.

(MTI)

Harminc idős embert vertek át, esetenként milliós kárt okoztak a fővárosi unokázók

Az "unokázás" lassan a múlté, új trükköt eszeltek ki az öregezők

Az öregezés után most az unokázás a divat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »