Égszakadás és földindulás

Égszakadás és földindulás

A nyolcvanas években még egyszerűnek tűnt a zenei stílusok keresztezése, a crossover receptje: a zeneszerző fogott egy népszerű klasszikus művet, amelynek tempóját felgyorsította, majd mindehhez hozzátett egy dobgépet, szintetizátort, vagy elektromos gitárt. Egy-egy crossover kísérlet jobbára a hotelok liftjében kötött ki, ha az adott produkcióban nem volt elég invenció.

Ilyesfajta végzettől a jelek szerint nem kell tartania Michal Dvorak cseh filmzeneszerzőnek, akinek az elmúlt héten sokadszorra mutatták be Vivaldianno – A tükrök városa című produkcióját a cseh fővárosban. Bár a tizenhétezer főt befogadó prágai O2 Aréna ezúttal nem telt meg egészen, egy kisebb várossal felérő nézősereg így is megcsodálhatta a háromdimenziós képekben megjelenített, beszélő velencei maszkokat, vagy Jaroslav Sveceny hegedűvirtuóz játékát. S ha a nézőnek időnként az volt az érzése, egy japán kísérleti animációs filmvetítésnek az egyik tesztalanya, az sem volt véletlen. Szugimoto Kouszuke animációs művei mindenesetre azt a felismerést adták: a huszonegyedik században is létezhet neobarokk.

Prága sok mindenre lehet büszke, egyebek között arra is, hogy az itáliai barokk zene mestere, Antonio Vivaldi öt operájának az ősbemutatóját itt tartották. Az előadás utalt is erre, de nem csak zenei motívummal. A produkció furcsamód – bár él a film, a kortárs balett és a zene lehetőségével – Vivaldi életét szavakban, nem túl érdekes párbeszédekben és monológokban meséli el. A születésétől – amelynek napján állítólag földrengés volt – bécsi haláláig. Ám mintha Vivaldi élete csupa földrengésből állt volna: a két vonósnégyessel és rockzenekarral előadott, Vivaldi-részletekből építkező mű szinte végig fülsiketítően fortéban szólt, igazi pianók nélkül.

Az előadás novemberben lesz látható Budapesten. Edvin Marton rajongóinak ajánlott, Janine Jansen kedvelőinek nem annyira.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »