Égig zeng az ajvék: Mein Kampfot árultak kedvezményes lapmellékletként, de az agymosó kritikai kiadás is fáj a zsidóknak

Égig zeng az ajvék: Mein Kampfot árultak kedvezményes lapmellékletként, de az agymosó kritikai kiadás is fáj a zsidóknak

A konzervatív milánói Il Giornale napilap szombati kiadásához mellékelte Adolf Hitler "náci diktátor" Mein Kampf című politikai manifesztumát, kiváltva az olasz miniszterelnök, a kormányzó balközép Demokrata Párt és a hamincezres, de annál nagyobb hangú olaszországi zsidó közösség méltatlankodását.

A lap Paolo Berlusconi tulajdona, aki fivére Silvio Berlusconi ellenzéki vezetőnek, korábbi miniszterelnöknek, és a kiadvány éppen az olaszországi helyhatósági választások közepén jelenik meg.

Az MTI és a libsi lapok ingyen osztogatott mellékletként hivatkoznak a klasszikus Hitler-műre, a DPA hírügynökség szerint viszont valójában az Il Giornale szokásosan 1,5 eurós szombati számának vásárlói az újság mellé 11,9 eurós felárért vehették meg a Mein Kampfot és William L. Shirer amerikai újságíró A harmadik birodalom felemelkedése és bukása című polkorrekt könyvét. (Persze utólag találtak rajta fogást liberális szemmel is: a szerző nem sajnáltatta a buzikat, és még aljas homofóbnak is bizonyult.)

Allessandro Sallusti főszerkesztő arra is hivatkozott, hogy a Mein Kampf kiadása tartalmazza egy, a korszakkal foglalkozó olasz történész kritikai megjegyzéseit. Céljuk a gonosz tanulmányozása volt, és annak megakadályozása, hogy ez még egyszer megtörténjen.

"Undorítónak találom, hogy egy olasz újság ajándékba adja Hitler Mein Kampfját" – írta Matteo Renzi olasz kormányfő Facebook-oldalán. Giuseppe Sala milánói polgármester a kiadást szégyennek minősítette, és mindazok megsértésének, akik a náci diktatúrától szenvedtek. Laura Boldrini, az olasz képviselőház elnöke Twitter-bejegyzésében a holokauszt emlékének tiszteletben tartására szólított fel.

Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke szerint a Mein Kampf "ingyenes" kiadása méltatlan tett volt.

Nem maradt el Efraim Zuroff kiakadása sem, példátlannak nevezte az esetet, hogy egy újság a Mein Kampfot használja a példányszámának a növelésére. Mert pénzre váltani csak a holomítoszokat szabad, a történelmi kordokumentumoktól félni kell.

Az Il Giornale jobboldali médiumnak számít, és a migránskérdésben dédelgetésellenes álláspontjának köszönhetően mintegy 200 ezres példányszámban jelenik meg. Ennek ellenére sem a lapra, sem az olvasóira nem sütötték rá eddig az antiszemétizmus bélyegét, mert erre nem is adtak okot.

(Kuruc.info – MTI – ReutersAl Jazeera nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »