Egészségügyi minisztérium: október második felétõl rendesen folytatódik a gyerekek beoltása

Október második felétől visszaáll a rendes kerékvágásba a gyermekek beoltása – ígéri az Egészségügyi Minisztérium.

A szaktárca csütörtöki közleménye szerint megérkezett a hexavalens vakcinák első szállítmánya, így már ebben a hónapban elkezdődhet a gyermekek beoltása diftéria (torokgyík), tetanusz, pertussis (szamárköhögés), B típusú vírusos hepatitisz (sárgaság), gyermekbénulás és b típusú Haemophilus influenzae ellen.

Az egészségügyi tárca AGERPRES hírügynökségnek eljuttatott közleménye szerint az első, 115.000 adag vakcinából álló szállítmány már az Unifarm raktárban van, és egy héten belül szétosztják a közegészségügyi igazgatóságoknak, amelyek ezt követően értesítik a családorvosokat, hogy elkezdhetik a beoltást. A minisztérium kéri a családorvosokat, hogy feltétlenül oltsák be azokat a gyerekeket, akik eddig nem kaptak vakcinát.

A hexavalens oltások második, 140.000 dózisból álló szállítmánya október 31-ig megérkezik Romániába.

A minisztériumi közlemény szerint a kanyaró-mumpsz-rózsahimlő ellen védő ROR nevű vakcinából elegendő adag van az országban, a szülőknek azt tanácsolja a szaktárca, hogy forduljanak a családorvoshoz és adassák be gyermeküknek az oltást.

Influenza elleni oltóanyagból 500.000 adag áll a lakosság rendelkezésére, elsősorban a gyerekek, krónikus betegek, idősek, valamint az egészségügyben dolgozók számára.

Az újszülöttek beoltásához szükséges, tuberkulózis ellen védő BCG vakcinák három héten belül megérkeznek a szülészetekre, míg a pneumococcus baktérium elleni oltásokra kiutalta a tárca a megfelelő összeget, és a közeljövőben fogja azokat beszerezni. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »