Egészségügyi miniszter: az oltás olyan ajándék a gyerekeknek, mint a keresztség

Az oltások beadására buzdította pénteken Florian Bodog egészségügyi miniszter, aki úgy fogalmazott: az oltás ajándék a gyerekeknek, akár a keresztség vagy az anyatej.

Az új oltástörvény tervezete nem tartalmazza, hogy kötelező lenne a védőoltás, viszont egy sor intézkedést ír elő abban az esetben, ha valaki megtagadja a gyereke beoltását. Bodog most is azt hangsúlyozta, hogy senki sem fogja “pányván vezetni” a szülőket, hogy oltsák be a gyereküket, viszont akik megtagadják, azoknak vállalniuk kell a kockázatokat.

A romániai oltásellenesség részben az ortodox egyházból ered, amely bár hivatalos kommunikáció szintjén nem ellenzi a védőoltásokat, hozzá köthető civil szervezetek vagy egyes személyek által az oltásmegtagadás mellett állnak ki, és különösen ellenzik, hogy törvény kötelezze a védőoltás beadatását. Az egészségügyi miniszter ezért is választhatta az egyházi hasonlatot.

Liviu Dragnea képviselőházi elnök szintén pénteken azt mondta az oltásokkal kapcsolatban, hogy ő általában ellenzi, hogy bármit is kötelezővé tegyenek, de ha lenne gyereke, biztosan beoltatná.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »