Egészséges barnaság minimális kockázattal

Még a szoláriumos barnulás esetén is nő a bőrrák kockázata. Teljesen mégsem kell lemondania senkinek a napfény áldásos hatásairól. Hogyan lehet minimalizálni a kockázatokat és növelni a napozás élményét.

Persze az elvékonyodó ózonpajzs okolható azért, hogy az egyre agresszívebb uv-sugárzás szűrés nélkül érheti el a földet. A bőrgyógyászok tanácsa szerint azonban a kockázatos sugárzással óvatosan kell bánnunk. Az MNO összeszedte, hogy mire ügyeljünk napozáskor.

1. A vízben is károsíthat a napsugárzás

A napsugárzás intenzitása csak 5 százaléknyival csökken a vízben. Sőt még néhány méter mélyen búvárkodás közben is megéghetünk.

Úszás, fürdőzés közben használjon vízálló napozókrémet. Ahányszor megszárítkozik, krémezze magát újra, hiszen a törölközővel ledörgöli magáról a legvízállóbb terméket is.

2. Vizsgáltassa meg a napszemüvegét!

A napszemüveg nem egyszerűen divatos kiegészítő, hanem alapvetően szükséges ahhoz, hogy a szemünket védje a káros sugárzástól. Már a vásárláskor olyan „napszemcsit” válasszunk, amelyiken rajta van a CE jelölés, miszerint az adott modell véd az UV-sugárzás ellen. Ellenkező esetben a szemünk épségét kockáztatjuk, megfelelő védelem hiányában például szürkehályog is kialakulhat a szemben.

3. Vigyázzon a gyógyszerek mellékhatásaival!

Néhány gyógyszerhatóanyag miatt a bőr érzékenyebbé válhat a fénysugárzásra. Ilyen hatásúak például egyes antibiotikumok vagy a cukorbetegség néhány gyógyszere. Az orbáncfű alapú gyógyszerek és gyógyhatású szerek is növelik a napégés veszélyét.

Amennyiben kétségei adódnak, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, hogyan tartózkodhat a szabadban anélkül, hogy veszélynek tenné ki magát.

4. Csak óvatosan a parfümökkel és izzadásgátlókkal

Nyáron az UV-sugárzás mellett meg kell küzdenünk a hőséggel is. Az izzadás ellen lehet küzdeni parfümökkel és dezodorokkal, ám bizonyos körülményeket érdemes figyelembe venni, különben foltosan barnulunk le.

Alaposan nézzék meg a termékek összetételét: ha alkoholt vagy mesterséges illatanyagokat tartalmaznak, inkább hagyják a polcon!

5. Mondjon nemet a szoláriumra!

Bár a csövek optikailag barnítják a bőrt, a szolárium uv-sugárzása ugyanúgy károsítja és idő előtt öregíti a bőrt. Nem tanácsos tehát csak és kizárólag kozmetikai okok miatt „szolizni”. Kutatások bizonyították, hogy több mint 75 százalékkal megnő a bőrrák kockázata azoknál, akik 35 éves korukig rendszeresen jártak szoláriumba. Rendszeres szolizásnak számít már az is, ha legalább egy évig havonta egyszer ellátogatott valaki egy-egy barnító stúdióba .

6. Alaposan vizsgálják meg a pigmentfoltjaikat

A bőrrák – ha időben felfedezik – jó eséllyel gyógyítható. Azt javasoljuk, hogy egy kézitükör vagy még inkább a partnere segítségével vizsgálja át a teljes testét, különösen a gyanús anyajegyeket és pigmentfoltokat. Amennyiben bizonytalan, vagy olyan új anyajegyet talál, ami furcsán néz ki, forduljon mielőbb orvoshoz!

Csatolt_cikkek: Olvasta már?A napozás olyan, mint a heroin?Napozással a cukorbetegség ellenRovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: napfény, életmód, UV-B sugárzás, napozásForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »