Egész Aleppó elfoglalására készülnek a felkelők

Egész Aleppó elfoglalását tűzte ki célul a Dzsejs al-Fath szíriai lázadócsoport, miután – állítása szerint – sikereket ért a Bassár el-Aszadhoz hű kormányerők elleni harcban a szíriai nagyvárosban.

A szervezet hétfőre virradóra közzétett közleményében azt állította, hogy sikeres támadást indított a hadsereg egyes létesítményei elleni Aleppó déli peremkerületeiben, és súlyos harcok árán megtörte a hadsereg  ostromát a város keleti részén, amire Aszad hadserege nem számított.

“Bejelentjük Aleppó felszabadításának új szakaszát és megsokszorozzuk harcosaink számát, hogy felkészüljünk a küszöbönálló csatára. Nem nyugszunk, amíg nem húzzuk fel a zászlót az aleppói citadella felett” – közölte a Dzsejs al-Fath.  Arra szólította a kormánykatonákat, hogy szökjenek meg a hadseregből, számukra “a bűnbánat kapuja nyitva áll, de nem sokáig”.

A szíriai fegyveres konfliktus nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet összesítése szerint az elmúlt héten az aleppói harcokban több mint 500 lázadó és kormánykatona, és legalább 130 civil halt meg.

Az utóbbi napokban heves harcok dúltak a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Aleppóban.

A nagyváros keleti részét uraló felkelők azt állították, hogy szombaton először sikerült áttörniük a kormányerők állásain és csatlakozni a település északi részén harcoló társaikhoz. A szíriai kormánybarát média tagadta ezt, sőt arról számolt be, hogy a hadsereg újabb területeket szerzett a felkelőktől.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője azt állította hétfőn, hogy a felkelőknek valóban sikerült a kormányerők általi ostromgyűrű megtörése, ellentámadásba lendültek, és a város nyugati részén ők kerítettek be olyan részeket, amelyek az Aszadhoz hű erők kezén voltak eddig.

Abder-Rahmán szerint a kormányerők (akik között vannak szíriaiak, irániak, irakiak és a libanoni Hezbollah lázadószervezethez tartozók) kétezer emberrel erősítik meg aleppói egységeiket. A felkelők pedig a szomszédos Idlíb tartományból kaptak erősítést – mondta.

A Német Vöröskereszt (DRK) az aleppói harcok beszüntetésére szólított fel hétfőn annak érdekében, hogy a lakosság humanitárius segítségben részesülhessen, vagyis mielőbb hozzájuthasson élelemhez, vízhez és gyógyszerekhez. Christian Hörl, a DRK Szíria-szakértője a Südwestrundfunk nevű rádióadónak nyilatkozva elmondta, hogy a körülzárt emberek helyzete az utóbbi órákban “drámaian romlott”.  Hörl “tarthatatlannak” nevezte a Szíriában uralkodó állapotokat.

A Reuters brit hírügynökség szerint a heves harcokról és légicsapásokról szóló jelentések alapján csupán annyi szűrhető le, hogy egyelőre biztosan nem sikerült az ostromgyűrűbe zárt városrészben élő mintegy 250-300 ezer civil számára biztonságos menekülési útvonalat nyitni.

A felkelők a múlt hónapban kezdték meg az Aleppó északi részén fekvő, kormányerők kezén lévő vékony területsáv ostromát, hogy azon átverekedve magukat ismét összeköthessék Kelet-Aleppót a felkelőcsoportok kezén lévő, nyugat-szíriai területekkel.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét fegyveres felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július 27-én teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit.

Rovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: Aleppó, Szíria, szíriai helyzet, szíriai konfliktus, szíriai polgárháború, külföld, sziriai felkelőkForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »