Ég Izrael

Ég Izrael

Kedd óta egyre több helyen tombolnak bózottüzek Izraelben. A Jeruzsálem környéki hegyekben, Izrael középső és északi részén több város és falu lakóit telepítették ki. Haifán több száz embert kellett evakuálni, még a város központjából és az egyetemről is. Eddig 27 ember kapott füstmérgezést. Több helyen a vasúti közlekedést is le kellett állítani, mert a lángok már a sínek mentén húzódó bozótosra is átterjedtek.

Csütörtökön reggel Gilad Erdan közbiztonságért felelős miniszter egy interjúban azt mondta, a tüzek legalább felét szándékos gyújtogatás okozta. A katonai rádión a haifai tűzoltóparancsnok, Simon ben-Ner pedig elmondta, szerinte a tűzoltóállomás környékét is felgyújtották, hogy így akadályozzák meg, hogy a tűzoltók eloltsák a máshol lángoló tűzfészkeket. Erről videó is készült, amin valaki azt mondja, fogalma sincs, mi történt, mert három perccel korábban még semmi sem égett a környéken.

Ciprusból, Görögországból és Oroszországból is érkeztek speciális repülőgépek, hogy segítsék az izraeli tűzoltókat a lángok megfékezésében.

Az ország számos pontján, a Jeruzsálem környéki hegyekben, Haifánál, Izrael középső és északi részén több város és falu lakóit telepítették ki. Egyes lakóházak teljesen leégtek, több száz otthon pedig megrongálódott a lángok miatt. A tüzek emberéletet nem követeltek egyelőre.

A rendőrség vizsgálja a szándékos gyújtogatás lehetőségét is. Az MTI szerint őrizetbe vettek négy palesztin munkást is, akiket az egyik tüzet okozó hanyagsággal gyanúsítanak. Az országban a száraz november és az erős szelek is segítik a tűz terjedését. Több izraeli parlamenti képviselő is felvetette, hogy szándékos gyújtogatásról van szó, amit szélsőséges palesztinok követtek el.

Izraelben 2010-ben a Kármel-hegyen tombolt Izrael történelmének eddigi legsúlyosabb tűzvésze, akkor 44-en haltak meg. A tűz a Kármel-hegyen kezdődött, 50 négyzetkilométeres területet pusztított el, és 74 épületet rombolt le.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »