Eddig tartott a csoda! Hans Klemm nagykövetnek egyedül az amerikai és a román zászló fontos

A székely zászlóval kapcsolatos “érzékenységre” figyelmeztette a bukaresti külügyminisztérium az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét szerdán, miután Hans Klemm amerikai nagykövetről olyan fotó jelent meg a román médiában, amelyen egy ajándékba kapott székely zászlót tart Kovászna megyei elöljárókkal közösen.

A román hírtelevíziók többsége először úgy értelmezte az erről szóló külügyi közleményt, hogy a tárca bekérette a diplomatát, ezt azonban Ionut Valcu külügyi szóvivő később az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta.

Szó sincs bekéretésről, a miniszternek egyetlen találkozó sem szerepel a programjában

– idézte a hírügynökség a szóvivőt. A bukaresti külügyminisztérium honlapján szerdán megjelent közleményében elismeri: az Egyesült Államok nagykövetének munkaköri leírásába tartozik, hogy helyhatóságokkal konzultálva személyesen tájékozódjék a fogadó ország realitásairól. A bukaresti külügy kifejezte meggyőződését: látogatásai alkalmával a nagykövet megismeri a Románia által meghonosított interkulturális modellt, a romániai kisebbségek által élvezett jogokat, amelyek – a kommüniké szerint – mindenben megfelelnek a vonatkozó nemzetközi szabványoknak. Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a székelyzászlós fotót kifogásoló sajtókommentárokra reagálva közleményben tudatta: Hans Klemm 

Románia egészében az Egyesült Államok nagykövete,

rendszeresen utazik a országban, és a román társadalom különböző csoportjaival találkozik.  “Az Egyesült Államok Románia szövetségeseként és stratégiai partnereként üdvözli és támogatja a romániai demokráciát és Románia erőfeszítéseit, amelyek a demokratikus intézmények megerősítését szolgálják a társadalom valamennyi szegmensének egyenlő és teljes részvétele által”- olvasható az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének közleményében.

Szerda este egy craiovai rendezvényen Hans Klemm nagykövet a székelyzászlós fotóra magyarázatot kérő újságíróknak azt mondta: “udvariasságból” állt oda a fényképezőgép elé, amikor előző napi Kovászna megyei látogatásán vendéglátói egy közös fotó elkészítésére kérték, 

de számára, az Egyesült Államok romániai nagyköveteként egyedül az amerikai és a román zászló fontos.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »