Ébredések

Kedvenc belvárosi kocsmámba tartva erre megdöbbentő jelenségre lettem figyelmes: a Jobbik-közeli Barikád óriásplakáton hirdeti magát! Erre a hetilap alapítása óta eltelt lassan öt esztendőben egyszer sem volt példa.

Valamikor az elmúlt hetekben Habony Árpád szelleme megjelenhetett a Jobbik vezetőinek, és súghatott néhány alaptételt nekik a politikai kommunikációművészetéről. Például azt, hogy, aki nem látszik, az nincs, ami nem hallatszik, az el sem hangzott. A párt hosszú éveken át lényegében érdemi marketing nélkül működött. Először azért, mert nem volt rá pénzük. Aztán, amikor már lett volna, mintha erőnek erejével nem akarták volna felismerni, hogy a 30 ember előtt tartott lakossági fórumok, és  a fénymásolt újság remittendák fontos részét képezhetik ugyan a kampánynak – de a 21. században az áttöréshez ez már nem lesz elég.

Idén már határozottan pozitív jelek mutatkoztak, Amit a Jobbik tavasszal csinált, az már kísértetiesen emlékeztetett egy profi kampányra. Meg is lett az eredménye: New Yorktól Fokföldig zúgtak a liberális vészharangok a „magyar szélsőjobboldal” drámai megerősödése miatt. A radikáljobbosok persze így is csalódottak voltak, mert többet vártak. Csakhogy az a több mindaddig nem fog összejönni, ameddig a párt holdudvarának legelhanyagoltabb periféria övezete a sajtó marad. Média nélkül nincs siker a politikában, de ezt nem is ragozom tovább, nem is olyan régen megírtam már.

Hírdetés

A Barikád fennállása óta először kap komolyabb marketinget (miközben a komoly financiális válságban levő HVG minden egyes lapszámának megjelenése előtt tele van plakátozva a város az éppen aktuális címlappal). Szóval igazából csak annyit akartam mondani, hogy: végre. Most már „csak” annyi van hátra, hogy az óriásplakátok mögé fel kellene építeni egy valóban ütőképes, ha nem is médiabirodalmat, de legalább egy tartományocskát.

Az ébredés, úgy látszik, megtörtént. Nem kéne visszaaludni.

Balogh Gábor


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »