Ébredés a virtuális rémálomból

A 18 éves Marina Lonina ahelyett, hogy értesítette volna a rendőrséget, előkapta mobiltelefonját, hogy élőben közvetítse az interneten, amint 29 éves barátja, Raymond Gates megerőszakolja a 17 éves barátnőjét. A nemi erőszakok sorában is különösen gyomorforgató eset az ohiói Columbus városában történt idén februárban. Az amerikai sajtó azután kezdett el behatóbban foglalkozni az üggyel, hogy a bíróság a fiatal lányt ugyanazzal vádolta meg, mint a barátját: nemi erőszakkal. Mi több, mivel Lonina egy nappal korábban két meztelen képet is készített a barátnőjéről, az ő vádirata kétrendbeli fiatalkorút ábrázoló pornográf felvétel készítésével is kiegészült. A 18 éves lány így akár negyven év börtönt is kaphat.

Miközben a magyar sajtó is joggal hangos az újabb és újabb nemierőszak-ügyektől, és egyre jobban figyel a nők elleni erőszakra, valamint a fiatalkorúak szexuális kizsákmányolására, erről az esetről gyakorlatilag nem írt semmit. Pedig kellene. Marina Lonina esete ugyanis esszenciája mindannak a digitális őrületnek, amely kifordítja az embereket önmagukból. Ahol a szimpla lájkvadászatért cserébe – úgy tűnik – egy másodperc alatt sutba dobják mindazt, ami józanul gondolkodó, cselekvő emberré kellene hogy tegyen bennünket. A Lonina-jelenség egyenes következménye a digitális csicskáztatásnak, amikor a fiatalok másokról készített megalázó videókat töltenek fel a világhálóra, és közben azt hiszik, ezzel milyen menők. Látlelete annak az őrületnek, amelyben a netes népszerűség hajhászása fontosabb a józan észnél, és akár annál a felismerésnél, hogy „te jó ég, ez nemi erőszak, ezt nem közvetíteni kell, hanem jelezni a hatóságoknak!”

Amikor a 18 éves lány előkapta a mobiltelefonját, hogy a Twitter élő videoközvetítést lehetővé tévő Periscope nevű alkalmazásával „élő szex” címen sugározza a borzalmat – ami neki „jó buli” –, körülötte olyan tévéműsorok futnak, ahol meztelen fiatalok egyetlen célja a kizárólagos testiség csúcsra járatása. Az online pornó – amelyben külön kategória a nemi erőszak (!) – egy kattintásra van, s akár a kiskorúak is simán hozzáférhetnek. Közben a közösségi oldalak, mint a Facebook, a Twitter, a Tumblr vagy az Instagram hemzsegnek az olyan „sztároktól”, akik azt feszegetik, hogy ha egy milliméterrel kevesebbet takarnak el a mellbimbójukból vagy a szeméremdombjukból, az vajon még belefér-e, engedik-e még feltölteni, vagy letiltják ezek az oldalak?

Lonina közben azzal védekezett a bíróságon, hogy tettével segíteni akart a barátnőjének. Érvelését alapból lehetetlenség elfogadni, főleg úgy, hogy a lány jól hallhatóan kuncogott, nevetett társa szenvedésén, sőt, egy pillanatban még ő is széthúzta a 17 éves áldozat lábait.

Ha egy 18 éves lány képtelen felfogni tettének súlyát, legalább a techcégek odafigyelhetnének arra, hogy az ilyen bűncselekményeknek valahogy gátat vessenek. Ha megakadályozni nem is tudják a folyamatban lévő cselekményt, azt ne engedjék, hogy bárki is ezzel hajhássza a lájkokat. A Periscope és anyavállalata, a Twitter sokáig hallgatott az ügyről, és most is csak annyit közölt: van olyan lehetőség, amellyel a hatóságok vagy akár a felhasználók jelezhetik, ha egy felvételen veszélyes tartalom jelenik meg. Ezek azonban jelenleg csak a súlyos fizikai sérülésekkel, illetve a halál lehetőségével járó bűncselekményre vonatkoznak. A Twitter közben mindenhonnan eltüntette Lonina videóját, miután kiderült, az egy nemi erőszakot örökít meg. Mindezek után persze kérdés, mennyire hiteles az amerikai vállalatnak az a bejelentése, miszerint tanfolyamot indítanak az ügyészségek számára, hogy miként harcoljanak az internetes erőszak ellen. Jelen esetben nagyjából semennyire.

Az ohiói erőszak ráadásul nemcsak a technológiai vállalatok hozzáállására, hanem az igazságszolgáltatásra, az ifjúságpolitikára, illetve a társadalomkutatásra is komoly hatással kellene hogy legyen. Ébresztőt kell fújni, mert megváltozott az a közeg, amelyen át a testi és lelki bántalmazás utat tör magának. Az internet, úgy tűnik, ebben is az első számú közvetítő csatornává válhat. Erre a bíróságoknak mindenképpen reagálniuk kell, és az, hogy jelen ügyben a vihorászó barátnőt is ugyanolyan súllyal kezelik, mint a nemi erőszakot elkövető férfit, kedvező jel lehet. A megváltozott veszélyekre pedig hasonlóan határozott válaszok szükségesek ifjúságpolitikai szempontból is. Meg kell értetni a fiatalokkal, hogy az erőszakot élőben az interneten közvetíteni nagyon, de nagyon nem menő!

S hogy ez a komplex kérdéskör mennyire égető, azt jól példázza, hogy a Lonina-ügy után nem sokkal nemi erőszak miatt őrizetbe vettek egy másik ohiói nőt is. A 26 éves Renee Deen azt filmezte le, ahogy megerőszakol egy tízéves gyereket, a felvételt pedig feltöltötte az internetre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »