Ebola: ezrek haltak meg a segítség késése miatt

Későn érkeztek meg a kezelést segítő ágyak, ami egy friss tanulmány szerint ezrek halálát okozta.

Ötvenhétezer fertőzést és durván negyvenezer halálesetet sikerült elkerülni Sierra Leonéban a brit kormány és különböző segélyszervezetek által felajánlott ágyaknak köszönhetően – számolt be a hétfőn publikált friss kutatásról a Washington Post. Ugyanakkor ha a segítség egy hónappal korábban érkezett volna, még 12 500 fertőzést lehetett volna megelőzni, valamint ezrek életét megmenteni.

Az időzítés számít

Hírdetés

„Ez igaz bármilyen járványnál – nagyon számít az időzítés, hogy mikor lépj közbe” – jelentette ki John Edmunds, a London School of Hygiene and Tropical Medicine professzora, a tanulmány egyik szerzője. „Nem reagáltunk elég gyorsan erre a robbanásra.”

Több mint 10 ezer halott

A tanulmány beszámol róla, milyen lassan sikerült lépnie a világ többi részének a Nyugat-Afrikában kitört járvány hallatán. Míg az olyan segélyszervezetek, mint az Orvosok Határok Nélkül, folyamatosan hallatták hangjukat, addig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és több külföldi kormány jóval lassabban mozdult, mint maga a vírus.

A járvány megrázta Sierra Leonét, Guineát és Libériát, megölve több mint 11 ezer embert és megfertőzve 28 ezret. A járvány csúcspontján, tavaly szeptember közepén a három országban több mint 700 bizonyított, lehetséges vagy feltételezett fertőzésről érkezett hír egyetlen hét alatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »