Ebből még baj lehet: a Zrínyi-emlékévre egy kicsivel több jutott, mint a Saul fiára – azért még akad egyéb gond is az arányokkal

A kormány félmilliárd forintot szán a Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékév megrendezésére, és további 580 milliót forintot költ a szigetvári várnak, mint az emlékév hivatalos helyszínének fejlesztésére – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

A kormányhatározat szerint összesen 497 millió forintot szánnak az emlékév megrendezésével összefüggő – kisebb részben határon túli – programok megvalósításához. (Csak zárójelben és összehasonlítási alapként: a Saul fia 310 milliót, a csúnyán megbukott "gárdafilm" 800 milliót kapott, de csak zsinagógafelújításra pl. 4,5 milliárdot költött a kormány 2015-ben; a Sorsok Háza nettó ötmilliárdba fájt, de jutott másfél milliárd a "zsidó kultúra terjesztésére" is – szintén kizárólag 2015-öt nézve – a szerk.)

Ezen felül a kormány 580 millió forintot biztosít a szigetvári várnak, mint az emlékév hivatalos helyszínének fejlesztésére, a pénzt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kapja.

A Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566 emlékévben Zrínyi Miklós várkapitány és serege hősies helytállásának 450. évfordulója emlékeznek. Az emlékév során a középkort idéző számos színes, érdekes programmal várják a látogatókat Szigetváron. A rendezvények sorát február 13-án, Szigetvár török alóli felszabadulásának ünnepén történészkonferencia, irodalmi vetélkedő, viselettörténeti bemutató, gasztronómiai és zenei est nyitotta meg.

A török államfőnél alkalmasabb díszvendég nem is érkezhetne az ostrom 450. évfordulójára

Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke egy januári sajtótájékoztatón azt mondta, reményeik szerint szeptember 7-én, a szigetvári vár ostromának 450. évfordulóján egyszerre látogat a városba Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere akkor úgy vélte, a programsorozat feltételei "szellemileg adottak", megvalósításukhoz az is szükséges, hogy a kormány pénzügyi forrásokat is a város rendelkezésére bocsásson.

Az emlékévhez kapcsolódva a várban Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert, illetve befejezik a tíz éve elkezdett szállodát és wellnessközpontot – mondta a január 8-i sajtótájékoztatón a polgármester.

(MTI nyomán)

Csak ma ezekre többet szánt a kormány:

Mi legyen a Déli pályaudvar sorsa? – Csak a hatástanulmány kerül egymilliárd forintba

Veszélyben hazánk külképviseletei biztonsága – hárommilliárdos gyógyírről döntött a kormány

Szintén fontosabb, több forrást érdemlő dolgok:

Megkezdődött a szegedi zsinagóga felújítása – igen, az Ön adójából

Újra lehet pályázni tanyafejlesztésre – 724 településnek jut összesen 1,4 milliárd, szemben egyetlen zsinagóga 3 milliárdjával

"A holokauszt a magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »