Ebben is elhúznak mellettünk az oláhok: most vesznek át 6 F-16-ost a 12-ből, és nem állnak meg ennyinél

Ebben is elhúznak mellettünk az oláhok: most vesznek át 6 F-16-ost a 12-ből, és nem állnak meg ennyinél

Románia szerdán veszi át az első hat felújított F-16-os Fighting Falcon harci repülőgépet abból a tizenkettőből, amelyeknek a megvásárlásáról 2013-ban kötött szerződést Portugáliával – jelentette be kedden Mihnea Motoc román védelmi miniszter.

A román légierő felségjelét viselő első hat felújított F-16 repülőgépet a portugáliai Monte Real támaszponton veszi használatba az a 23 román pilóta és műszaki szakember, akiket felkészítettek az F-16-osokra való áttérésre. A gépek október elején kerülnek át Romániába. Az eseményt a román védelmi miniszter történelminek nevezte.

Az F-16-osok a Bukarest és a Fekete-tenger között félúton található fetesti-i és az aranyosgyéresi légi támaszpontokon fognak állomásozni, amelyeket az utóbbi időben újítottak fel, alkalmassá téve őket az amerikai gyártmányú harci gépek fogadására.

A Portugáliával kötött 628 millió eurós szerződés megkötésekor Bukarest közölte, hogy a használt F-16-osokat előbb Portugáliában korszerűsítik, új motorral és elektronikával, korszerű fegyverzettel szerelik fel őket, és csak azt követően adják át Romániának.

A gépek eddig átlagosan 3500 órát repültek, és mindegyikük további 4500 órányi használatra alkalmas, így becslések szerint további két évtizedig szolgálhatják a román légvédelmet.

Szakértők szerint Romániának 48 többrendeltetésű harci repülőre (vagyis négy rajra) van szüksége. Tavaly a román hatóságok már bejelentették, hogy egy újabb F-16-os repülőraj beszerzésére készülnek, a védelmi miniszter kedden pedig azt mondta, erre 2017-ben kerül majd sor.

A román légierő jelenleg izraeli segítséggel felújított orosz gyártmányú MiG-21 LanceR típusú vadászgépeket használ. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »