Eb után, vb előtt: kiken keresztül vezet az út Oroszországba?

Eb után, vb előtt: kiken keresztül vezet az út Oroszországba?

A magyar válogatott a sikeres Eb-szereplés után egy újabb hosszú útra indult. A cél, hogy a Storck-legénység 1986 után újra világbajnokságon szerepelhessen – Oroszországban 2018-ban. Néhány érdekességgel kiegészítve végigvettük csoportellenfeleink kereteinek értékét és közelmúltjukat.

Feröer (vb-selejtezők időpontja: 2016. szeptember 6., 2017. október 10.)

Az elmúlt tizenöt-húsz évben aprókat lépegetett előre a feröeri labdarúgás. A szigeten, ahol a lakosság 60 százaléka futballozik, a dán trénerek alapozták meg a jövőt. A mai válogatottak már komolyan vehető bajnokságokban kergetik a labdát, odahaza műfüvön, sokszor irreális időjárási körülmények közepette, ez pedig nagyban növeli az esélyeiket.

A futballszövetség égisze alatt négy osztályban összesen 54 labdarúgócsapat működik. Talán sokakat meglep, de a mintegy 25-30 idegenlégiós egy része kifejezetten azzal a szándékkal igazol ide, hogy ugródeszkaként használva Feröert erősebb bajnokságba tudjon továbblépni.

Bővebben a feröeri foci fejlődéséről itt olvashat.

Számok

– A szigetország a FIFA legfrissebb, szeptember 15-ei rangsorának 111. helyét foglalja el.

– A keret értéke 1,93 millió euró. A legértékesebb játékos a 24 évesen 300 ezer eurót érő Hallur Hansson, aki a dán AC Horsens csapatát erősíti.

Történelem

A vb-selejtezősorozaton kívül eddig összesen kétszer találkoztunk a „bálnavadászokkal”. És mindkétszer megszenvedtük velük. Először Dárdai Pállal vertük őket 1-0-ra idegenben, majd hazai pályán, a Groupama Arénában hátrányból fordította maga javára a meccset a Storck-csapat. Szeptemberben megfáztunk Feröeren, 0-0-s döntetlent értünk el gyenge játékkal.

Svájc (2016. október 7., 2017. október 7.)

A svájci labdarúgás az elmúlt bő két évtizedben stabilizálta magát az európai élmezőny közepén. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a 2004-es Európa-bajnokság óta a 2012-es kontinenstorna kivételével ott volt az összes nagy tornán. Ám komolyabb eredményt nem ért el: a 2006-os és a 2014-es vb-n és a 2016-os Eb-n is a nyolcaddöntőig jutott.

Ahhoz, hogy Svájc elinduljon a modern és sikeresebb futball felé vezető úton, egy nagyjából húsz évvel ezelőtt meghozott döntésre és azt ezt követő szemléletváltásra volt szükség. Az 1998-ban még a FIFA-világranglista 83. helyén található együttes mögött dolgozó szövetségnek ihletett adott a vb-győztes francia csapat sokszínűsége. Összesített adatok szerint a svájci lakosság egyötöde külföldi vagy külföldi gyökerekkel rendelkező polgár, ennek tudatában úgy alakították a képzést, hogy a tehetségek szélesebb körét is „magukhoz tudják édesgetni”.

A paradigmaváltásnak meglett az eredménye. A 2009-ben ifjúsági vb-t nyerő U17-es válogatott tagjai között jócskán találunk olyan játékosokat, akiknek a szülei nem Svájcban születtek, sőt a tornagyőztes keret nagy része kettős állampolgár.

A felfogás megváltoztatásának része volt a fiatalok minél hamarabbi beépítése a bajnokság csapataiba és a válogatottba. Például 2010-ben a még csak 18 éves, tunéziai gyökerekkel rendelkező Nassim Ben Khalifa már bemutatkozhatott Ottmar Hitzfeldnél a felnőttválogatottban. „Valami történt. Az új nemzedék nemcsak a fiatal játékosokat jelenti, a korábbiakhoz képest a pályán is látható komoly teljesítménybeli különbség. Ez a gondolkodásmód változásának következménye” – foglalta össze a folyamatokat korábban Michael Martin svájci újságíró.

Számok

– Svájc a szeptember 15-ei FIFA-ranglistán a 16. helyen áll.

– A keret értéke 170 millió euró, amelynek legértékesebb játékosa az Arsenal középpályása, a 35 millió eurót érő Granit Xhaka. Ő a pénteki mérkőzésen eltiltás miatt pont hiányozni fog ellenünk.

Történelem

A magyar válogatott először 1911. január 8-án találkozott Svájccal. A legnagyobb győzelmet (9:0) 1911. október 29-én aratta. A sorban találunk egy 8:0-s magyar diadalt is.

Legutóbb 2002. február 13-án játszott a két csapat egymás ellen, akkor hazai pályán 2-1-re kikaptunk.

Portugália (2017. március 25., 2017. szeptember 3.)

A portugálok bizakodva tekinthetnek a vb-selejtezők elé. Ennek oka nemcsak abban keresendő, hogy ők az aktuális Európa-bajnokok és egyben a csoport esélyesei, hanem abban is, hogy kilenc tétmérkőzésen át veretlenek voltak. 2014 és 2016 szeptembere között nem kaptak ki, igaz friss Európa-bajnokként első vb-selejtezőjükön sima vereséget szenvedtek Svájcban.

Nem érdemes hosszasan elemezni a portugál válogatott erényeit, az mindenesetre feltűnő, hogy világbajnokságon maradandót csak 1966-ban tudott alkotni. Akkor a bronzéremig vezette a gárdát a legnagyobb sztár, Eusébio. Hasonló – vagy talán nagyobb – sikert vártak az 1986-os mexikói vb ideje alatt felnövő aranygenerációtól. A Luis Figo, Rui Costa és Paulo Sousa nevével fémjelzett nemzeti együttes legjobb eredménye „csak” egy 2000-es Eb-elődöntő.

Érdekesség, hogy az ország népessége alig nagyobb, mint Magyarországé, mégis futószalagon neveli ki a tehetségeket a nyugat-európai klubfutball számára. Ez a jól működő akadémiai rendszernek, főként a fiatalok képzéséről világszerte elismert Sportingnak köszönhető.

„Kis ország vagyunk, de a világ legjobbjait képezzük” – mondta idén a lisszaboni klub elnöke, Bruno de Carvalho. S nem is túlzott. Az Eb negyeddöntőjében Lengyelország ellen pályára lépő csapatból nyolc olyan játékos volt, aki a Sporting akadémiáján nevelkedett – közöttük megtaláljuk Ronaldót, Nanit, Joao Máriót és Adrien Silvát.

Számok

– A Fernando Santos irányította együttes a 7. helyen áll a FIFA-ranglistán.

– A keret értéke 279 millió euró. A legértékesebb játékos Cristiano Ronaldo a maga 110 millió eurójával.

Történelem

Magyarország először 1926. december 26-án játszott Portugáliával, és akkor is, mint legutóbb, június 22-én, az Eb-n, 3:3-as döntetlennel fejeződött be a kilencven perc.

Lettország (2016. október 10., 2017. augusztus 31.)

A balti ország hatodik helyen végzett a legutóbbi Európa-bajnoki selejtezőcsoportban. Meglepőnek is tekinthető az a statisztikai adat, hogy öt idegenben lejátszott találkozója közül csak a hollandok otthonából tért haza pont nélkül. Lettország 1939-től 1991-ig a Szovjetunió részét képezte, így önálló országként csak huszonöt éve indul a selejtezőkön. Ebben a negyedszázadban még nem jutott ki vb-re, Eb-re azonban igen, méghozzá 2004-ben.

Egy korábbi játékos, Vitalijs Astafjevs válogatottsági csúcstartó 167 mérkőzéssel, ami egyben európai rekordnak is számít.

Számok

– A lettek a 95. helyen állnak a szeptember 15-ei FIFA-ranglistán.

– Keretük értéke 7,65 millió euró. Legértékesebb játékosuk a 28 évesen 1 millió euróra taksált Artjoms Rudnevs, aki korábban a Zalaegerszeget erősítette, most pedig a Bundesligában futballozik, az 1. FC Köln játékosa. „Nagy sajnálatunkra” ő sem játszhat ellenünk sérülés miatt a hétfői meccsen.

Történelem

A lettekkel először hivatalosan 1995. március 8-án találkoztunk, és 3-1-re nyertünk. Legutóbb 2007. február 7-én barátságos meccsen csapott össze a két nemzeti együttes, amely 2-0-s magyar sikert hozott.

Andorra (2016. november 13., 2017. június 9.)

A csoport továbbjutásra legesélytelenebb tagja Andorra. A miniállam a legutóbbi öt selejtezősorozatban még pontot sem szerzett. Utoljára a 2006-os világbajnoki kvalifikáció során tudott győzni, Macedónia ellen.

Számok

– A 203. helyen állnak a szeptember 15-ei FIFA-ranglistán.

– A keret értéke 350 ezer euró. A legértékesebb játékos a 100 ezer eurót érő Marc García.

Történelem

Andorrával összesen kétszer találkozott a magyar nemzeti tizenegy. Először 2012. szeptember 7-én, vb-selejtezőn, akkor 5-0-ra nyertünk.

A selejtezősorozat visszavágóját – és eddig második összecsapásunkat – 2013. október 15-én 2-0-ra nyertük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »