Eb-résztvevő a magyar és a román női kéziválogatott

Eb-résztvevő a magyar és a román női kéziválogatott

Románia Litvániában nyert 34-24-re, Magyarország pedig Szlovákiában aratott 32-23 arányú magabiztos sikert, így mindkét győztes válogatott kijutott szerda este az idei svédországi női kézilabda-Európa-bajnokságra.

szvkhu3_b

Egy fordulóval a selejtezők hétvégi befejezése előtt mindkét együttes pontegyenlősséggel áll csoportja második helyén, de ha az egymás elleni összecsapások fognak majd rangsorolni, akkor az ötödik csoportban szereplő magyarok megelőzik a lengyeleket, a piros-sárga-kékek viszont a norvégok mögül lépnek tovább az egyes kvartettből. A kvartettek jelenlegi első helyezettjei ugyanis szintén papírforma szerinti sikert aratva biztosították be szereplésüket a kontinensviadalra: a norvégok a fehéroroszokat verték 32-22-re, míg a lengyelek a finneket iskolázták le 33-11 arányban.

Tomas Ryde szövetségi kapitány már Litvániában is „átmozgatta” világbajnoki bronzérmes csapatát, a fehéroroszok elleni, Piatra Neamțon szombaton 19 órától rendezendő utolsó Eb-selejtezőn viszont már valóban tét nélkül küldheti pályára keretét és készülhet az augusztusi nyári olimpiára.

Magyarország, mint ismeretes, nem kvalifikált a riói játékokra. A finnek elleni, vasárnap esedékes érdi összecsapásuk a válogatottat ideiglenesen irányító Elek Gábor, Ambros Martín duó „búcsúmeccse” lesz, hiszen a Ferencváros és a Győri ETO vezetőedzőinek helyét július elsejétől az a Bukaresti CSM-mel BL-győztes dán Kim Rasmussen veszi át négy évre, aki eddig a lengyeleket vezényelte.

A svédországi kontinensviadalra egyébként Románia, Magyarország, Norvégia és Lengyelországon kívül  már Szerbia, Hollandia, Csehország, Spanyolország, Franciaország és Németország is bebiztosította a részvételét. A csoportokból az első két helyezettek, valamint a legjobb harmadik vált jegyet a seregszemlére.

Lemondott Narcisa Lecușanu

Narcisa Lecușanu benyújtotta tiszteletbeli lemondását a Román Kézilabda-szövetség (FRH) alelnöki tisztségéből – értesült csütörtökön a ProSport. „A hazai kézilabdázásban nemrég történtek miatt úgy gondolom, hogy kötelező megtennem ezt, különös tekintettel azokra, akik ezt már régóta nagy elégtétellel várják. Mivel én mindig a becsületre és a szolidaritásra alapoztam, a lemondást választom, hogy ne okozzak csalódást azoknak, akik Narcisa Lecușanu neve mellett tették le a voksukat 2014 februárjában” – idézi a sportlap a korábbi válogatott játékos indoklását.

A sportállamtitkári tisztséget is ellátó Lecușanu a hazai férfibajnokságban történtekre utal. Ismeretes ugyanis, hogy a vakációjáról osztályozóra visszahívott HC Vaslui edzője, Sandu Iacob „fejeket követelt” a rájátszásra vonatkozó pontatlan versenykiírás miatt. Ennek elsőként az FRH egyik vezetőségi tagja, Alin Cârlăgean „tett eleget”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »