EB: Inkább segítsék az Ubert

EB: Inkább segítsék az Ubert

Akadályozás helyett inkább segítsék az Ubert és a közösségi gazdaság más szereplőinek működését – ezt tartalmazza az Európai Bizottság iránymutatása. A brüsszeli testület azzal egyetért, hogy adót mindenkinek kell fizetnie, de arra is felhívja a tagállamok figyelmét, hogy sem mobilalkalmazásokat, sem tevékenységeket nem célszerű betiltani.

Elő kell mozdítani a közösségi gazdaság kiépítését, mert munkahelyeket teremt, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez – ezen az állásponton van az Európai Bizottság, amely iránymutatást fogalmazott meg a tagállamok számára. A brüsszeli testület szerint egységesíteni kell az országonként változó szabályokat, mert a jelenlegi helyzet miatt miatt sérül az egységes belső piac.

„Egységes megközelítésre van szükségünk, ha azt akarjuk, hogy az európai startup-piac virágozzon, növekedjen és részesüljön a közös piac előnyeiből. Meg kell találni a módját, hogy ezeket a közösségi gazdasági modelleket összefogjuk, mert ha ez nem sikerül, akkor valahol máshol fognak növekedni” – fejtette ki Jyrki Katainen, az EB alelnöke.

A közösségi gazdaság talán legjellemzőbb példája az Uber, amely fuvarszervezéssel foglalkozik, a taxitársaságoknál jóval kedvezőbb áron, internetes platform segítségével. Az Európai Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy az adót mindenkinek meg kell fizetnie, azt azonban nem tartják jónak, hogy a mobilalkalmazásokat engedélyeztetéshez kössék, és a tevékenységtől való eltiltás is csak végső eszköz lehet.

„Öt kulcsfontosságú területet azonosítottunk, amelyekre konkrét iránymutatást készítettünk. A piaci korlátozások, a felelősségi kérdés, a fogyasztóvédelem, a foglalkoztatás és természetesen az adózás. Elsőként említeném, hogy egy tevékenység teljes tilalma csak a legvégső esetben meghozható intézkedésnek kellene lennie” – mondta Elzbieta Bienkowska belső piacért felelős biztos.

A bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy vagy az iránymutatásoknak megfelelően módosítsák jelenlegi szabályaikat, vagy olyan törvényeket fogadjanak el, amelyek megfelelnek ezeknek a kereteknek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »