Dzsihadisták a Keletinél és Röszkén?

Iszlám fundamentalista öltözéket viselő férfiak jelentek meg a Keletinél és Röszkénél is. A TEK nemzetbiztonsági kockázat miatt már 9 menekültstátusért folyamodó esetében tagadta meg a belépést az országba, de sokan ellenőrizetlenül érkezhettek. Nyugat-Európában bevett módszerrel próbálnak „halászni” az érkezők között a szélsőségesek, több segélyszervezet pedig gyanúba keveredett, miszerint a munka álcája mögé bújva juttat utánpótlást terrorcsoportoknak.

Biztonságpolitikai szakértők hónapok óta mantrázzák, hogy az Európába áramló migránsok tömegével iszlamista szélsőségesek is beszivároghatnak a kontinensre. Az újkori népvándorlás okait firtató összeesküvés-elméletek közül nagy népszerűségnek örvend, miszerint maga az Iszlám Állam „tolja” nyugat felé a több százezernyi szíriait és irakit, köztük saját híveit, akik ugrásra készen várják a parancsokat. A Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője, dr. Youssef Khalil a Magyar Nemzetnek adott interjújában sarkos véleményt fogalmazott meg: szerinte a migránsokat a gazdag arab országok küldik földrészünkre, hogy a kontinenst is mohamedán hitre térítsék.

Mindez remélhetőleg nem nyer majd igazolást, az viszont bizonyosnak tűnik, hogy az Európában élő iszlamisták számára valós cél lehet, hogy az érkezők közül bővítsék soraikat. A bokszolóból Németország talán legismertebb szalafita hitszónokává váló Pierre Vogel például sokáig buzdította híveit, hogy a menekültek között próbáljanak utánpótlást biztosítani a közösség számára. A német alkotmányvédelmi hivatal is megerősítette, hogy a németországi szalafiták próbálnak személyes kapcsolatokat kiépíteni a szíriai menekültekkel, sokszor a menekülttáborba vagy ideiglenes befogadóközpontokba is elmennek, hogy rávegyék őket, csatlakozzanak hozzájuk. Vogel többé nem dolgozhat imámként, miután a német rendőrség háza átkutatása során rajtakapta, hogy egy dzsihadista férfit rejtegetett.

Egy a Keleti pályaudvarnál dolgozó, libanoni-magyar származású tolmács nemrégiben fotókat készített arról, hogy az aluljárónál több, a többiektől eltérő külsejű muszlim férfi beszélget migránsok egy csoportjával. A tolmács munka közben nem tudta megkérdezni őket, miről társalogtak a férfiakkal, de a ruházat alapján könnyen elképzelhető, hogy szélsőséges iszlamisták léptek kapcsolatba velük.

A képen középen látható férfi hagyományos tálib öltözetet hord. Ha ezt otthonában viselné, nem tűnne ki vele, Nyugat-Európában ugyanakkor sokszor azok a szélsőséges nézetű muszlimok vesznek fel ilyen ruhát, akik elvetik a nyugati értékrendet, szembemennek azzal Fotó: Olvasói fotó

A fent említett tolmács Röszkén is fordított a migránsoknak. Itt négy brit és osztrák rendszámú bérelt autót látott, melyekből segélycsomagokat osztottak, szintén hagyományos viseletet hordó muszlim férfiak az Anaya Aid munkatársaiként. Miképp a Keletinél feltűnt férfiak, ők is hosszú szakállat viselnek. Ez a fajta arcszőrzet az igazságtalan világot jelképezi, mely ellen a fundamentalista iszlám hívei harcolnak. A muszlimok gyász esetén szokták még hosszúra hagyni a szakállukat, illetve ramadán idején.

Hírdetés

Fotó: Olvasói fotó

A tolmács gyermekkorát a libanoni Szidon szunnita többségű városrészében töltötte, ahol – mint mondja – rengeteg hasonló ruházatú és szakálltípust viselő férfit látott nap mint nap, akik az iszlám radikális tanait és azok akár erőszakos úton történő terjesztését vallották. Az iszlamistára hajazó kinézet és öltözet természetesen semmire sem bizonyíték, a nemzetközi segélyszervezetek közül azonban korábban már többre is rávetült terrorszervezetek támogatásának gyanúja.

Burkolt támogatás?

A brit Alan Henning például pénzt gyűjtött az Aid4Syrián keresztül az Al-Fahida Global ernyőszervezetnek, mely a szíriai háborús övezet földönfutóvá vált menekültjeinek próbál segíteni. Az általa gründolt segélyező csoport egyik megbízottjának fiáról kikerült egy fotó a világhálóra, melyen szélsőségesekkel fényképezkedik, bár az illető tagadja, hogy ő lenne a fotón. Az ügyben nyomoz az angol rendőrség. Henninget még tavaly rabolták el néhány órával azután, hogy átlépte segélykonvojával a török–szír határt. Végül az Iszlám Állam hóhéraként hírhedté vált Jihadi John fejezte le.

Búcsúztatóján barátja, Majid Freeman mondott beszédet, akivel együtt dolgozott a segélyszervezetben. A férfi néhány héttel Henning halálát követően már az Iszlám Államot és más terrorcsoportokat dicsőítő, reklámozó posztokat tett ki közösségi oldalakra. „Nuszra Front, veletek vagyunk” – írta az egyikben.

Az IHH és a Children in Deen segélyszervezeteket is megvádolták a dzsihadisták burkolt támogatásával, vizsgálják a működésüket. Az első brit származású öngyilkos merénylő utóbbi tagjaként került Szíriába.

A migránsok közé esetlegesen beférkőző szélsőségesekről megkérdeztük a TEK-et. A terrorelhárítók közölték, ha az illetékes szerv megkeresi őket, akkor megvizsgálják, hogy az érintett személy Magyarország területén való tartózkodása jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot. Amennyiben igen, úgy a TEK a szakhatósági hozzájárulást megtagadja. 2015-ben kilenc menekült kérelmező esetében tagadta meg a TEK nemzetbiztonsági kockázat miatt a szakhatósági hozzájárulást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »