Duplázhatja a béreket a csok

Ha a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) nyomán felpörög a lakásépítés, akkor a kereslet növekedésével jelentősen megugorhat az építőipari szakmunkások bére, nettó 300 ezer fölé is emelkedhet – írja a Népszabadság.

A cikk arra alapozza várakozását, hogy a megnövekedő keresletet a hazai cégek képtelenek lesznek a jelenlegi hazai szakmunkásgárdával kielégíteni, ami miatt kénytelenek lesznek hazacsábítani a külföldön dolgozókat, ez viszont csak a bérek jelentős emelésével képzelhető el. A lap által megkérdezett szakértők és vállalkozók szerint havi 300 ezer forintos nettó bér már elegendő lehet a munkások visszaszerződtetéséhez, ami akár duplája is lehet a mostani keresetnek, amely 140-180 ezer forint.

Mindez azzal jár majd, hogy egy ház kivitelezésénél az anyag és a munkabér költségének megoszlása ötven-ötven százalékra módosul a jelenlegi kétharmad-egyharmad arányról. Ha így lesz, akkor nagyon jól jár majd a költségvetés is – véli az egyik cég ügyvezetője. Számítása szerint ugyanis egy 150-180 négyzetméteres ház 35-40 millió forintból megépíthető, s ha ennek a bérköltsége 20 millió körül alakul, akkor a közterhei nagyjából 10 milliót tesznek ki, éppen annyit, amennyi a csok támogatási összege.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »