Duda: a V4-ek az egyenlő államok Európáját akarják

A közép-európai térség országai nem a gyengébb és erősebb, hanem az egyenlő államok Európáját akarják – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a délkelet-lengyelországi Lancutban, ahol pénteken megkezdődött a visegrádi csoport (V4) államfőinek rendszeres évi találkozója.

A V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – államfőinek kétnapos, szombaton a lengyel Kárpátaljai vajdaság székhelyén, Rzeszówban folytatódó csúcstalálkozójának fő témái az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága.

Európa ma egy sor kihívás előtt áll, az egyik legfontosabb a földrészen belüli megosztottság problémája – szögezte le a lengyel államfő a 16. században épült főnemesi kastélyban rendezett találkozón. Kiemelte: a V4-ek 25 éves létezésének, az euroatlanti struktúrákhoz való csatlakozásuknak tapasztalata azt mutatja, hogy “együtt többet tudunk tenni”.

A NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás alapvető változást eredményezett a térség geopolitikai helyzetében, ami sokkal nehezebben ment volna végbe a visegrádi együttműködés nélkül – állapította meg. A V4-es csoport hitelessé tette a térséget a nyugati szövetségesek szemében – fogalmazott a lengyel elnök.

“Ma nagy szükség van az országcsoport erejére és egységére” – jelentette ki. “Nemzeti céljainkat valóra szeretnénk váltani, de ezt csak az egységes Európában lehet elérni” – fűzte hozzá.

“Nem akarjuk a jobb és rosszabb, erősebb és gyengébb államok Európáját, ezért arra van szükség, hogy a V4 erős és egységes legyen, és támogassa Európa egységét” – hangsúlyozta.

A csúcstalálkozó két pénteki és egy szombati plenáris ülésének programját ismertetve Andrzej Duda külön kitért az első ülésre, melynek témája a V4-ek ifjúságpolitikája. Elmondta: a térség dinamikus fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy javuljon a négy ország fiataljainak helyzete.

“Meg kell állítanunk a kivándorlási hullámot, mely annyi tehetséges, kreatív fiatalt sodor magával országainkból” – figyelmeztetett. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok számára biztosítsák a méltó fejlődés lehetőségét saját hazájukban – mutatott rá.

Az államfők a két plenáris ülés közötti munkaebéden a V4-eknek az EU-ban betöltött szerepéről tárgyalnak. Péntek délután Európa kulturális önazonosságáról is tanácskoznak.

Előtte még a Lancuthoz közeli Markowa községbe látogatnak, ahol idén márciusban megnyitották a náci német katonák által kivégzett hétgyermekes Ulma családról elnevezett, a második világháborús lengyelországi zsidómentőknek szentelt emlékmúzeumot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »