Dübörög a gombaszezon: A galamb, az őzláb, a vargánya meg a többiek

A Kárpátalján élők étrendjében a gombával készült fogások sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint a Kárpát-medence más tájain. Böjtös időszakokban a legtöbb helyen még ma is csak ilyen étel kerül az asztalra. A nehéz gazdasági helyzet még inkább arra kényszeríti az embereket, hogy a korábbinál kevesebbet költsenek élelmiszerre, illetve, hogy a konyhai alapanyagok egy részét maguk teremtsék elő. Néhány beregvidéki település lakói – valamennyien tapasztalt erdőjárók – a kora tavasztól késő őszig tartó időszakban az általuk begyűjtött gomba eladásából próbálnak pótlólagos jövedelemhez jutni.

Gombaárusokkal beszélgetve megtudtuk, hogy idén jól indult a gombaszezon. Galambgomba, mogyoróalja, őzlábgomba, keserűgomba akadt bőven. Igaz, a júniusi szárazságban kicsit megcsappant az állomány, de most az eső újra kedvez a gombászoknak. A guti letérőnél ismét benépesedett az erdő alja: már kora délelőttől kínálják portékáikat a korán kelők. Vargánya, vagy ahogyan errefelé jobban ismerik, tinóru akad bőven, és a galambka is terítékre kerül. Míg tavasszal arra panaszkodtak az árusok, hogy a gazdasági válság a gomba árán is megmutatkozik, azt ugyancsak kevés pénzért tudják eladni, most azt tapasztaljuk, hogy a bőséges kínálat ellenére nem is olyan olcsó az: egy kisebb kosárka gomba ára egy kiló húséval vetekszik. Viszont igencsak változatos ételeket lehet belőle készíteni. Az egyik asszonyság rögtön sorolja is:

– Nálunk mindenki szereti a rántott gombát, az uram, igaz, inkább csak úgy olajban kéri, hogy süssem meg. Régebben, amikor még spóron főztünk, hát csak a platra raktuk, oszt megsóztuk, megettük. Még ma is számban érzem annak az ízét! Nekünk, gyerekeknek akkor az volt a csipsz.

– Nálunk inkább a tejfölös gombapaprikás a menő nokedlivel, de készül rizzsel meg krumplival is – veszi át a szót a szomszédja. – De a tojásos gombát is gyakran elkészítjük. És a gombafasírt sem ritka a család étlapján.

– Mi lesz azzal a gombamennyiséggel, ami nem kél el itt az útszélen? – kérdezem.

– Hát, hála Istennek, azért a nagyobb része mindig elfogy. A maradékot meg megesszük, a szép, keményfejű kicsiket elrakjuk savanyúságnak télire.

– A tinórut meg felszeleteljük és kiszárítjuk – mondja az egyik idősebb asszonyság. – Télen nagyon finom korhelylevest, gombás savanyú káposztás levest főzünk belőle.

– Nagymamám meg darás gombás töltött káposztát készített gombából – vetem közbe.

– Ó, hát az nálunk most is gyakori, és nem csak böjti időben – válaszol beszélgelőtársam mosolyogva. – De sokféle mai, modern ételekbe is tesznek gombát. A bakonyi gombás húst a menyem is gyakran elkészíti. És olykor még a hortobágyi palacsinta is gombával készül. Próbálja ki, nagyon finom!

– Mikor is van vidékünkön a gombaszezon? – kérdeztük Tóth Ferenc gombaszakértőt, a beregszászi piac laboránsát.

– Elég hosszú időszakot ölel ez fel. Februárban már megjelenik a kucsmagomba, aztán a szilvagomba, tavasz végétől egész nyáron az őzláb-, a galamb-, a tiróru-, a keserűgomba, a mogyoróalja, aztán a bokros gomba stb., és szinte egész november végéig szedhetjük a lila meg a szürke pereszkét. Viszont ezúttal is fel szeretném hívni a figyelmet, hogy csak olyan gombát szedjünk le, amit jól ismerünk, vagy kérdezzük meg gomba téren jártas ismerőseinket, szakembereket. Egyébként az a tapasztalatunk, hogy a gombamérgezések akkor kezdődnek, amikor a mezőn megjelenik a picérke (csiperke), azt sokan összetévesztik a gyilkos galócával.

– A nép körében régóta élnek bizonyos praktikák, amivel, állítólag, kiszűrhető a mérgezés lehetősége.

– Igen, sokan gondolják, hogy a gomba főzőlevébe tett (ezüst) kanál, nem feketedik meg, vagy ha a megtisztított hagymafej nem kékül meg, akkor nem került a fazékba mérges gomba. Ezeknek a praktikáknak nem szabad hinni. És még egy jó tanács: gyerekeknek nyolc éves korig ne adjunk gombát!

-kósa-

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 29. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljagombagombázásForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »