Drucker ismét korlátozná az egészségbiztosítók nyereségképzését

Drucker ismét korlátozná az egészségbiztosítók nyereségképzését

POZSONY. Az egészségbiztosítók nyereségképzése korlátozásának koncepciója 2018 elejére készülhet el – mondta TomᚠDrucker egészségügyi miniszter. Bár errõl a kérdésrõl a kormány programnyilatkozata is említést tesz, Drucker azonban már röviddel a miniszteri szék elfoglalása után jelezte, ezt nem tekinti kulcsfontosságú feladatának.

„Az elképzelésünk a méltányos nyereség szabályozásáról szól, ahogy az más ágazatok estében is mûködik. Nem vagyunk a hívei annak, hogy ennek nyereség nélkül kellene mûködnie” – fejtette ki Tomáš Drucker egyúttal rámutatva az Alkotmánybíróság határozatára. Hozzátette, az egészségügyben más szubjektumok is elérnek nyereséget, esetenként magasabbat is, mint az egészségbiztosítók.

Az egészségügyi miniszter szerint megoldást jelenthetne a nyereség mértéke felsõ határának megszabása. „Meghatározhatnánk a nyereség maximális mértékét, valamint azokat a mutatókat is, amelyek a nyereség mértékét csökkenthetnék akkor, ha nem teljesülnének az elvárások. Úgy gondolom, ez lehetne a legjobb motiváció arra, hogy az egészségbiztosítók az egészségügyi ellátás minõségére is összpontosítanának, mindent ugyanis nem lehet a tárca által megszabni” – fejtette ki.

Marek Krajèí, az Egyszerû Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) képviselõje, a parlament egészségügyi bizottságának tagja egyetért az egészségbiztosítók nyereségképzésének korlátozásával. „Azt gondolom, mindenki számára világos, hogy az egészségügyi járulékainkat az egészségügyi ellátás biztosítására kellene fordítani” –hangsúlyozta. Hozzátette, nem tartja logikusnak, hogy ha az egészségbiztosító pénzt takarít meg, akkor nyereséget mutat ki. Véleménye szerint ez az egészségügyi egyik komoly problémája.

Az egészségbiztosítók 2011 augusztusától termelhetnek nyereséget, amikor azt számukra az egészségbiztosítókról szóló törvény módosításával ismételten lehetõvé tette az Iveta Radièová által vezetett kormány. A nyereségképzést 2008-ban az elsõ Fico-kormány tiltotta meg, a jogszabály azonban az Alkotmánybíróságra került. Ekképp az egészségbiztosítók számára ismét lehetõvé vált a nyereségképzés, de már bizonyos feltételekkel. A biztosítók most tartalékalapot, illetve a várólistákon levõ páciensekrõl való gondoskodáshoz tartalékokat képeznek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »