Drámaian csökken az egyetemisták száma

Drámaian csökken a felsőoktatásban tanuló diákok száma Romániában – jelentette ki szombaton a Rektorok Országos Tanácsának elnöke, Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu szerint “aberráció” az az elképzelés, hogy túl sok egyetemista van. “Jóval az európai átlag alatt vagyunk” – jelentette ki a rektorok tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy míg Románia és az EU vállalása szerint 2020-ra a felsőoktatási intézmények végzettjeinek aránya el kellene hogy érje a 27,6%-ot, addig jelenleg a 30 – 34 éves korosztálynak csak 23%-a rendelkezik felsőfokú képzettséggel. Az utóbbi években “drámaian”, gyakorlatilag felére csökkent az egyetemisták száma, “mi közben meg úgy teszünk, mintha nem látnánk, hogy a 2020-ra kitűzött cél gyakorlatilag megvalósíthatatlan” – fogalmazott Cîmpeanu a Romániai Diákok Országos Szövetségének közgyűlésén.

Kifejezte annak szükségességét is, hogy a GDP 6 százalékát a tanügybe fektesse az állam, és azon véleményének is hangot adott, hogy Romániában nincs koherens jogi szabályozása ennek a területnek.

A diákok túlságosan kis számáról beszélt Iordan Predescu is. A Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) elnöke úgy fogalmazott, “abnormális” a médiának az az állítása, hogy túl sok egyetemistánk van, hisz egyértelmű, hogy a munkaerőpiacon sokkal több, felsőfokon képzett fiatalra volna szükség. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »