Dráma végén örömmámor: BL-döntőben a Veszprém!

Dráma végén örömmámor: BL-döntőben a Veszprém!

A férfikézilabda piros betűs ünnepén nem csupán a semleges szurkolók szerepében tetszelegtek a sportág hazai kedvelői. A Veszprém ugyanis zsinórban harmadik alkalommal került be a Bajnokok Ligája Négyes Döntőjébe. A magyar csapat 18 órakor kezdett a háromszoros BL-győztes Kiel ellen, és hatalmas küzdelemben, néhol bravúros játékot bemutatva, óriási izgalmakat követően bejutott a holnapi döntőbe. A másik elődöntőből a Kielce kvalifikálta magát a fináléba.

Az MVM Veszprém nemcsak a magyar drukkerekre számíthatott, az első találkozó után ugyanis néhány lengyel szurkoló a csarnokban maradt, és biztatta a magyar csapatot. A Kiel a Final Four egyetlen résztvevője, mely nyert már BL-t, de a Veszprém kerete sem tapasztalatlan ilyen téren, korábban több játékos is csúcsra ért már.

Nem kezdett jól a magyar csapat, a mérkőzés elején a védelem többször is kihagyott, Landin pedig ihletett formában kezdett a másik kapuban. Sajnos a dekoncentráltság apró jelei is megfigyelhetők voltak a piros mezeseken, Ilic könnyelműen adott el egy labdát, amit a Kiel kegyetlenül ki is használt.

Pálmarsson villant, gyönyörű csel után szeretett volna befordulni, de Brozovic földre vitte. A jogos hetest a sértett végezte el higgadtan. Az első tíz perc leteltével pedig Nagy László góljával az egyenlítés is összejött, egy 3-0-s magyar roham végén (5-5).

Egy nagyszerű Alilovic-védés után Pálmarsson lőtt sistergős bombagólt, fordított a magyar csapat. A félidő felénél kettős emberhátrányba került a Veszprém, Schuch Timuzsin és Nagy László is a kiállítás sorsára jutott. A fehér mezesek ki tudták használni a fórt, Vujin révén egyenlítettek. Schuch alig tért vissza, máris összeszedte második kiállítását. Az újabb emberhátrány ellenére azonban Sulic révén egyenlíteni tudtunk.

Landin az utolsó tíz percre ismét felszívta magát, két nagy erejű Nagy László-lövést is bravúrral védett, csapata pedig mindkétszer betalált a túloldalon. Öt perccel a szünet előtt két góllal vezettek a németek, Nagy viszont harmadik kísérletét nem puskázta el. Vujin révén érkezett a válasz kiszorított helyzetből, a horvát nagyon élt. Mint, ahogy Landin is. A dán kapus Ilic gyenge büntetőjét könnyűszerrel hatástalanította. Az utolsó percben kristálytiszta kieli belemenés után maradt néma a játékvezető sípja, Duvnjak pedig egy tetszetős figura végén túljárt Alilovic eszén. Chema válaszul kétszer is eltalálta a kapufát, a sípszó pedig háromgólos Veszprém hátrányban jelezte az első játékrész végét (15-12).

Bevált a kapuscsere

A második játékrészre Mikler Roland érkezett a veszprémi kapuba, és az első lövést sikerült is hárítania. Marguc pedig értékesített egy hetest, jól kezdtük tehát a félidőt. Bő öt perc elteltével pedig már döntetlen állt az eredményjelzőn. A kapuscsere nagyszerűen sült el, elhúztunk két góllal, a Kiel csupán bő nyolc perc elteltével tudta bevenni Mikler kapuját.

A félidő felénél ismét Landin percei következtek, több emberfeletti bravúrt is bemutatott, csapata pedig felzárkózott. Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Mikler hárította Vujin bombáját, majd Ilic lőhetett büntetőt. Nem hibázott, Landin tehetetlennek bizonyult. Viszont elhúzni nem sikerült, a vége előtt négy perccel ismét a németeknél volt az előny. Egy bosszantó labdaeladást könyörtelenül kihasznált a Kiel, másfél perccel a vége előtt már kettővel ment. A Veszprém viszont egy utolsó, hősies erőfeszítésnek köszönhetően egyenlített és kiharcolta a hosszabbítást (25-25).

Hosszabbítás

Gólváltással indult a ráadás, majd Palmarsson szerzett labdát csúszva-mászva az utolsó pillanatban. Sliskovic pedig vezetéshez juttatta a Balaton-partiakat. Mikler bravúr, majd ismét egy Sliskovic-gól következett.

A hosszabbítás második félideje újabb Mikler védéssel kezdődött, a kipattanóra Marguc csapott le, egyedül vezethette Landínra a labdát, de kihagyta az ordító ziccert. A kontrát megúsztuk, Ugalde pedig Marguchoz hasonló helyzetből lőhetett, a spanyol azonban nem hibázott. Két perccel a vége előtt ismét Ugalde roboghatott kapura, és könyörtelenül bevágta az újabb gólt. Néggyel mentünk ekkor, Vujin szépségtapasza már nem fájt, csak a statisztikusokat érdekelte.

Egy-egy további gól született, a Veszprém jogosan lejthetett örömtáncot a lefújáskor, hiszen 31-28-al kiharcolta a döntőbe jutást. 206-ban Magyar-lengyel döntőt rendeznek a kézilabda Bajnokok Ligája fináléjában.

Eredmény:
THW Kiel – MVM Veszprém 28-31 (15-15)

Kielce-PSG

A legjobb védelem találkozott a legjobb támadósorral az első elődöntőben, a Kielce stabil védelme és a franciák klasszis támadójátéka izgalmas meccset ígért.

Az első félidő közepénél úgy tűnt, a két csapat erősségei kiegyenlítik egymást, ekkor ugyanis 6-6 állt az eredményjelzőn. Az iramot a párizsiak diktálták, de érdemben nem tudtak fölénybe kerülni. Kettőnél több ponttal csak a találkozó elején vezettek, a lengyelek rendre ki tudtak egyenlíteni.

Az első játékrész utolsó öt percére is egyenlő állással fordultak a csapatok (14-14). Ez az időszak sem hozott változást, a Kielce kapusa, Szmal nagyon belelendült, viszont a nagy veterán Omeyer sem akart elmaradni tőle a másik oldalon. A játékrész utolsó perce egy-egy hatalmas kapusbravúrral ért véget. A szünetre döntetlennel vonultak a csapatok (16-16).

A második játékrész elején a lengyelek hamar berámoltak két gólt, ám ezután majd’ nyolc percig gólképtelenek voltak. Csak azért nem kerültek nagyobb bajba, mert a PSG is csupán egyszer zörgette meg hálójukat ez idő alatt. A Kielce emberhátrányba került, amit az ellenfél ki is tudott használni és fordított.

A PSG percei következhettek volna, de Hansenék több helyzetet is kihagytak. A dán szupersztár büntetőt is hibázott, a Kielce pedig ismét felzárkózott. Sőt a Szmal kapus vezette védelem ismét megcsillogtatta tudását, ahogy a támadók is belelendültek. A lengyelek hamar kétgólos előnybe kerültek, majd az utolsó percben a kegyelemdöfést is megadták Hansenéknek. A párizsiak erejéből még egy becsületgólra futotta, de a lényeg már nem változott, a Kielce került a vasárnapi fináléba.

Eredmény:
Kilece – PSG 28-26 (16-16)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »