Drákói szigor az Uber ellen?

Drákói szigort vetne be a Fejlesztési Minisztérium az uberesekkel szemben, ezentúl az engedély hiánya is 9 büntetőpontot érne. Az ismétlés pedig a jogosítvány bevonásával járhat. A diszpécserszolgálatot is ellenőriznék, jogsértés esetén pedig akár 1 évre blokkolhatják is a weblapokat vagy az applikációt. A taxisok a bejelentéstől függetlenül újabb demonstrációt terveznek jövő hétre.

A sofőrök az Uber betiltásáért gurultak utcára kedden. Akkor azt ígérték, ha nem lesz radikális változtatás, akkor rendszert csinálnak a demonstrációból. Jövő héten újra utcára vonulhatnak, ha hétfőig nincs megállapodás a minisztérium és a taxisok között. „A fuvarszervezőket és minket vár hétfőn a minisztériumba a Fónagy úr, ez a biztos. Ha ott teljesen megnyugtató válaszokat kapunk és valóban ezt az intézkedést hatékonynak fogjuk találni, akkor akár még az is elképzelhető, hogy nem lesz szükség a keddi tüntetésre” – fogalmazott Gottlieb Géza főszervező.

A főváros egy felülvizsgált taxirendelettel állna a személyszállítók mellé – azt azonban a főpolgármester is elismerte, hogy ez nem oldja meg a problémát. „A taxirendelet most is vonatkozik az uberre, csak nem tartja be. Nekünk nincs kompetenciánk, hogy betiltsuk (…) Hiába lesz új taxirendelet, nyilván azt sem fogják tudomásul venni” – fogalmazott Tarlós István.

A Fejlesztési Minisztérium drákói szigort vetne be az uberezőkkel szemben. Az engedély nélküli személyszállítást 9 büntetőponttal szankcionálnák, az újabb lebukás pedig már a jogosítványba kerülhetne. Az autókról akár három évre is levehetik a rendszámot, az illegális tevékenységet közvetítő honlapot vagy applikációt pedig egy évre is blokkolhatják.

„Az országgyűlés felhatalmazást adhat a szakhatóságok számára, hogy a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenység korlátozása érdekében a követelményeknek meg nem felelő szolgáltatást biztosító vagy azt népszerűsítő elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tételére is. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat” – fejtette ki Fónagy János, parlamenti államtitkár.

Azt azonban a fejlesztési tárca államtitkára sem tudja, hogy az ellenőrzések mennyire lehetnek hatékonyak, hiszen újabb felhasználókat már nem fogad az Uber, vagyis az ellenőrök be sem tudnak regisztrálni ahhoz, hogy autót hívjanak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »