Drágul az üzemanyag, beindult a politkai csörte

Drágul az üzemanyag, beindult a politkai csörte

Holnaptól hét forinttal drágább lesz a benzin, a gázolajért pedig tizenhárom forinttal kérnek majd többet. A drágulás oka a parlament által tavasszal elfogadott törvény, amely a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját.

„Ez a változás a következő három hónapra vonatkozik és érvényes, és december végén újra a NAV felülvizsgálja, és megnézik, hogy a Brent típusú olaj átlagára milyen szinten mozgott, és ennek alapján megállapítják, hogy januártól az emelt jövedéki értékkel számolhatunk, vagy esetleg visszatérhetünk a korábban megszokotthoz” – tájékoztatott Szalayné Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A szocialisták törvényjavaslattal állítanák vissza a régi rendet. „Ellentétben azzal, hogy a világban szinte mindenkinél olcsóbb az üzemanyag, Magyarországon ez egyre drágább, mert a Fidesz, amikor csak teheti, ráront az autósokra és a fuvarozókra, mert a miniszterelnök sokkal jobban szereti a saját zsebét, mint a saját országát. Az MSZP fellép a drágító törekvésekkel szemben” – Burány Sándor frakcióvezető-helyettes.

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy kezdeményezze a megszorítás visszavonatását. „Ez az adóemelés abban a szellemben készült, hogy az állam semmilyen szinten se viselje a világ gazdasági változásainak következményeit, inkább az adófizetőkön hajtsa be az alacsony olajár miatt kieső adóbevételt, és így igyekeznek több adóbevételt szerezni. A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a magyar autósoknak több ezer forinttal kell többet fizetniük a Fidesz adóemelése miatt” – mondta Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Szombattól hét forinttal lesz drágább a benzin, a gázolajért pedig 13 forinttal kérnek többet literenként.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »