Douchev-Janics Natasa nyerte a szétlövést

Douchev-Janics Natasa nyerte az olimpiai válogatót női kajak egyes 200 méteren, miután a szerdai, szegedi „szétlövésben” ismét gyorsabbnak bizonyult ellenfelénél, Lucz Dóránál.

A szám első fordulójában is – másfél hete, ugyancsak a Maty-éren – a Graboplast Győr 33 éves, háromszoros ötkarikás bajnoka volt a jobb, majd Lucz a múlt heti, duisburgi világkupa döntőjében egyenlített. Ezúttal Douchev-Janics 27 századmásodperccel verte meg 22 esztendős, korosztályos világbajnok „kihívóját”.

Aki majdnem legyőzte Janicsot

Az idén berobbant a felnőtt mezőnybe a 22 esztendős Lucz Dóra, bár tegyük hozzá, már korábban is voltak ígéretes lépései ebben a korosztályban. 2014-ben tagja volt a moszkvai világbajnokságon szereplő 4×200 méteres váltónak, s nem rajta múlt, hogy a csapat nem szerzett érmet ezen a világversenyen.

Pályafutását Dunakeszin kezdte, ahol Rasztótzky János irányította a munkáját, majd év elején az UTE-hoz igazolt, de tanulmányai miatt – gazdasági jogot hallgat a bécsi egyetemen, Budapesten pedig az Edutus Főiskolán gazdasági informatikát – a felkészülés jelentős részét Ausztriában tölti, ahol a nemzetközi szinten is elismert kajakos edző, Almási Nándor irányítja az edzéseit, itthon pedig Homoki Tamás foglalkozik a versenyző felkészítésével.

„Van egy sportközpont az Új-Dunán, ahol Európa legmodernebb szlalompályája mellett a síkvízi kajakosok és kenusok, valamint az evezősök felkészülése is biztosított. Ide jár le Dóri edzeni, általában napi egyszer, úgy, ahogy a tanulmányai mellett az ideje megengedi – mesélte Almási Nándor, aki az osztrák női válogatott mellett foglalkozott az olimpiai és világbajnoki bronzérmes dél-afrikai Bridgitte Hartley felkészítésével is.

„Rengeteg lehetőség van még Dóriban”

Almási Nándornál Lucz Dóra főként fiú versenyzőkkel készül, ennek is köszönhető, hogy az őszi–téli–tavaszi időszak során sokat erősödött, jobb állóképessége lett és a gyorsasága is fejlődött.

„De ez még mindig nem a felső határ – hangsúlyozta Almási Nándor. – Rengeteg lehetőség van még Dóriban, akinek alkata egyébként hasonlít az olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carringtonéhoz, nem az a robosztus kajakos típus. Hozzáteszem, én elsősorban ötszáz méterre készíteném őt, vissza lehet építeni erre a távra, amelyen nagy jövő áll előtte.”

Homoki Tamás is nagy lehetőségeket lát a fiatal versenyzőben, akinek egyébként testvérei, Anna és Noémi is a klubnál kajakoznak. Előbbi két héttel ezelőtt Szegeden megnyerte az ifjúsági korosztály tájékoztató versenyét 200 méteren. Utóbbi a K-1 200 méteres első válogatón Dórához hasonlóan szintén ott volt és a kilencedik helyen zárt a fináléban, a most hétvégi maratoni bajnokságon pedig Katrinecz Ritával párosban kivívta az Európa-bajnokságon való indulás jogát.

„Dórinak jót tett a környezetváltás, no és az, hogy fizikailag sokat erősödött – magyarázta az edzője. – Nagyon könnyű vele együtt dolgozni, mert tudatos, mindig pozitív, a „ha kell, a falon is átmegyek” típus. Ha az olimpiai esélyeit kell nézni, sokat elárul számunkra a duisburgi Világkupa eredménye. A sprinter specialisták közül mindössze a portugál Teresa Portela hiányzott a döntőből, amelyben Dóri úgy lett ötödik, hogy tizenhárom századra volt csak a dobogótól. Véleményem szerint erre az eredményre lehet építeni. Valójában nem is álmodtunk arról, hogy ő képbe kerülhet az olimpiával kapcsolatban, most azonban megharcolt egy hatalmas lehetőségért, és végtelenül büszkék vagyunk rá.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »