Doppinggyanú veszélyezteti Sîncrăian olimpiai bronzát

Doppinggyanú veszélyezteti Sîncrăian olimpiai bronzát

Újabb doppingbotrány rázta meg hétfőn Romániát: a közszolgálati televízió (TVR) bejelentése szerint a Rio de Janeiró-i olimpián 85 kilogrammos súlycsoportban bronzérmes súlyemelő, Gabriel Sîncrăian fennakadt a teszten, és így minden bizonnyal visszavonják tőle ötkarikás érmét. 

sincraian5_b

A Hotnews.ro beszámolója alapján a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) – amelynek vezetősége tegnapra rendkívüli ülést hívott össze – 100 ezer eurós pénzbírságra számíthat, a sportági szövetséget pedig még ennél is súlyosabb büntetés fenyegeti.

Mint arról ugyanis lapunkban már beszámoltunk, a brazíliai seregszemle idején a németek szövetségi edzője, Oliver Caruso szisztematikus doppingolással vádolt meg néhány kelet-európai államot, köztük Romániát – szerinte súlyemelőiket ki kellene zárni a nemzetközi versenyekről, mert a hatóságok szemet hunynak a tiltott szerek használata felett. Sincrăiant ráadásul 2013-ban már felfüggesztették két évre, amiért egy versenyen kívüli ellenőrzéskor stanozololt mutattak ki a szervezetében.

Most még nem tudni, hogy milyen doppingszert használhatott a Besztercei CSM kolozsvári származású sportolója, de a ProSport rámutatott, hogy az amúgy 204 kg-ról indító Sîncrăian az addigi olimpiai csúcsot túlszárnyaló 217 kg-ig jutott. A Sportulbistrițean.ro-nak nyilatkozó Adrian Moldovan, a CSM elnöke szerint még nem egyértelmű a helyzet, mert tudomása szerint a teszt elviekben negatív lett, de vannak gyanús adatok, amely miatt kérték a B próba elvégzését is. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »