Doppinggyanú miatt változik a kajakcsapat

Doppinggyanú miatt változtattak az olimpiai férfi kajak-csapaton. Két hivatalosan meg nem nevezett sportoló szervezetében szintetikus növekedési hormont találtak. Ez ugyan jogilag nem számít vétségnek, de a Kajak-Kenu Szövetség visszahívja őket. A két sportoló helyett Molnár Péter és Tótka Sándor utazhat a pénteken kezdődő ötkarikás játékokra. A duót az olimpiai válogatón a Horváth Bence, Szomolányi Máté-páros győzte le.

Már két hét sincs hátra a kajak-kenu versenyekig a riói olimpián, de változik a csapat: Molnár Péter és Tótka Sándor utazhat a játékokra. Két másik sportoló ugyanis doppinggyanús mintát produkált. „A MACS-tól az elmúlt hétvégén kaptunk egy tájékoztatást, mely szerint két versenyzőnk három-három alkalommal atipikus mintát produkált náluk. Ez nem doppingvétség, viszont kétséget kizáróan megállapítható, hogy tiltott teljesítményfokozó szer van jelen a szervezetükben. Ezt a hírt követően a MKKSZ elnöksége azt a döntést hozta, hogy a két versenyző a riói olimpiára utazó csapatból kikerül és helyettük Molnár Péter és Tótka Sándor lesz a csapat tagja” – közölte Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója.

Bár neveket nem közöltek, férfi kajak 200-on Horváth Bence, Szomolányi Máté-páros indult volna. így az ő szervezetükben találhattak szintetikus növekedési hormont.  „Idén márciusban vezette be a WADA egy új növekedési hormon kimutatási módszert, mert ugye évek óta mondjuk, hogy széles körben használt a növekedési hormon, sajnos nem elég a pozitív sokkal kevesebbet tudnak kimutatni, úgy is mondhatnánk, hogy elenyészően keveset a világban, mint ahányan ténylegesen használják. Ezzel a módszerrel vizsgálták meg a két magyar sportoló mintáját és mindegyikben növekedési hormon nyomokat találtak. Jogilag nincsen doppingvétség megállapítva, jogilag, mint MACS még eljárást nem kezdeményeztünk a sportolókkal szemben. Jogilag az, hogy indulnak-e az olimpián, a doppingellenőrzés nem tesz ez ellen semmit, vagy nincs is jogköre, hiszen nem beszélünk doppingvétségről” – fogalmazott Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója.

Nem ez az első doppingeset az olimpiára készülő kajakososnál: Dombvári Bence mintája júniusban lett pozitív, ő Stanazol nevű anabolikus szteroiddal bukott le.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »