Doppingbotrány – Újabb orosz sportolók buktak le

Doppingbotrány – Újabb orosz sportolók buktak le

A pekingi játékokon adott minták újraelemzése után lebukott 31 sportoló közül 14 orosz, s köztük van a magasugrás olimpiai címvédője, Anna Csicserova is. A hírt az ITAR-TASSZ hírügynökség közölte az Orosz Olimpiai Bizottságtól szerzett információk alapján, a Pekingben bronzérmes Csicserova edzője pedig megerősítette tanítványa érintettségét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy hete jelentette be, hogy a pekingi olimpián levett minták közül 454-et elemeztetett újra, elsősorban olyan sportolókra koncentrálva, akik az augusztusi riói játékokon is szerepelhetnek. Az eredmények szerint hat sportágban összesen 12 ország 31 versenyzőjének mintája volt pozitív, s amint most kiderült, ezek csaknem fele orosz.

A 14 eset újabb „csapás” az orosz sportra. A másfél éve tartó orosz doppingbotrány során először az bizonyosodott be, hogy államilag irányított módon doppingolták az ország atlétáit. Ennek hatására az orosz doppinglabor engedélyét tavaly novemberben megvonta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), s a „nem megfelelő” doppingellenes rendszerrel rendelkező országok közé sorolta Oroszországot.

A nemzeti atlétikai szövetséget pedig felfüggesztette a nemzetközi sportági szövetség, az IAAF. Ez utóbbi határozat azt jelenti, hogy az orosz atléták semmilyen nemzetközi versenyen nem vehetnek részt, így jelen állás szerint a riói olimpiáról is lemaradnak.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »