Döntsük le a határokat!

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő éveleji kiírás sikeres pályázatának eredményeként 41 kárpátaljai magyar tanuló vehetett részt a Határtalanul! Program keretein belül a Tiszaújlaki 2.Sz. Középiskola szervezte kiránduláson, melynek elsődleges célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A tehetségpontként működő intézmény Szerencs-Prügy- Tokaj-Eger állomásokon június 14-17 között színes és változatos programokkal gazdagította a jutalomkirándulás nyerteseinek néhány napját.

A kirándulás első napján Szerencs város nevezetességeit, a Rákóczi várat, a régi cukorgyár helyét, a híres várkertet, a Szerencsi Bonbon Kft-t látogatták meg a gyerekek. A második napon bizony már ,,esküvőn,, is részt vehetett a díszes társaság, hiszen a szerencsi művelődési központ Miénk a vár elnevezésű kalandtúráján nemcsak uralmuk alá vehették egy napra johannita jelmezben a várat, de még egy rögtönzött esküvőn is részt vehettek, melyet természetesen ünneplés követett.

Miután koccintottak az ifjú pár egészségére, megtekinthették a város méltán emlegetett könyvtárát, majd helyben sütött kürtöskalács kóstolásával folytatták a túrát. A Zempléni múzeumban a képeslapkiállítás hosszú órákra lekötötte a nebulók figyelmét, főként, hogy még Kárpátaljáról származó kiállítási darabok jelenlétét is észlelték a szemfülesebbek.

A nap további részét a tanulók nagy örömére a Szerencsi Fürdő és Wellnesházban töltötték. A következő nap sem telt el tétlenkedéssel. Prügy falujában meglátogatták a Móricz Zsigmond tájházat, ahol számos új ismerettel gazdagodtak a résztvevők. A kiadós ebédet követően Tokaj városát barangolták be a tanulók. A város nevezetességei mellett a helyi kisvonattal nóta és mókázás közepette az egész várost körbejárták.

A kirándulás utolsó napját Egerben töltötték, ahol az Egri Várban nemcsak a vár történelmével, vagy az Egri Csillagok kulisszatitkaival ismerkedhettek meg a tanulók, de a Panoptikum és az Egyiptomi tárlat megtekintését követően már a halál utáni élet, és a múmiák varázslatos és titokzatos világába is betekintést nyerhettek. A délutánra az Egri Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak ünnepélyes műsora tette fel a koronát. Az iskola szívhez-szóló énekek mellett versekkel és személyes gondolatokkal köszöntötték kárpátaljai iskolástársaikat.

Fáradtan, álmosan, de mégis boldogan, számtalan élménnyel és baráttal gazdagabban indultak haza a tanulók. A buszon még számos dallal köszönték meg a gyerekek a szervezőknek a tartalmas kirándulást, s a kárpátaljáig kitartó jókedv és kacagás remélhetőleg örök emlék marad mindannyiunk számára.

Ezúton is szeretnénk megköszönni az Emberi Erőforrások Támogatáskezelőnek a nagyszerű lehetőségért, Orosz Ildikó Elnök asszonynak a közreműködésért, Oláh Krisztinának fáradhatatlan munkájáért, Szerencs város Polgármesterének, Koncz Ferencnek, aki az első pillanattól segítette és támogatta a szervezők munkáját, Simon Gyöngyinek, a Tiszaújlaki 2. Sz. Középiskola igazgatójának, aki nélkül nem jöhetett volna létre a kirándulás, illetve Fábián Beátának a program főszervezőjének és mindenkinek, aki valami úton-módon segítette munkánkat és egy feledhetetlen élménnyel gazdagította 41 kárpátaljai magyar iskolás életét.

A program szervezői

Rovatok: KultúraTelepülés: MagyarországCímkék: kultúra, kirándulás, kárpátaljai diákok, Határtalanul! Program, pályázat, jutalomkirándulás, Tiszaújlaki 2.Sz. KözépiskolaForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »