Döntött a magyar hivatal: nem védjegy a Rubik-kocka

Döntött a magyar hivatal: nem védjegy a Rubik-kocka

A korábbi nemzetközi döntésekkel összhangban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kedd délelőtti ülésén kimondta: törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett Rubik-kocka védjegyet – írja a Portfolió.

Az ügy előzményeinek fényében a kedd délelőtti döntés idehaza nem váratlan. 2016 novemberében az Európai Unió Bírósága a főtanácsnoki indítvánnyal egyetértve hatályon kívül helyezte a Rubik-kocka formáját ábrázoló EU-védjegy törlését megtagadó EUIPO határozatot. Majd 2017 nyarán az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala előtt is hasonló szellemben született döntés a Rubik-kocka ügyében: az EU-védjegyet sok év után végül törölték.

A védjegyet még 1996-ban jelentette be a Rubik Ernővel együttműködő angol cég, a Seven Towns (a védjegy egy ún. három dimenziós védjegy, a Rubik-kockát ábrázolja). A német Simba Toys 2006-ban megtámadta a védjegyet, arra hivatkozva, hogy a kocka – miután elforgatható – olyan műszaki megoldást tartalmaz, amely miatt csak szabadalomként részesülhet oltalomban, de védjegyként nem.

A mostani döntésével a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala törölte a védjegyet, mert a védjegytörvény értelmében ki van zárva a védjegyoltalomból a megjelölés, ha kizárólag olyan formából áll, amely a célzott műszaki hatás eléréséhez szükséges.

Az 1974-ben Rubik Ernő által megalkotott találmány az egyik, ha nem a leghíresebb magyar találmány. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának összefoglalója szerint 1976. október 28-án tették közzé a RU0158 ügyiratszámú "Térbeli logikai játék" című szabadalmi bejelentést.

A mérnök feltaláló egy strukturális probléma megoldása során alkotta meg azt a 26 különálló kis színes kockából álló logikai játékot, ami azóta meghódította a világot, s amit "bűvös kocka"-ként ismerünk. Rubik Ernő 1975-ben igényelte a kocka szabadalmaztatását, és 1977-ben kapta ezt meg. Még ennek az évnek a végén megjelentek nálunk az első Rubik-kockák, és ezzel a játék önálló életre kelt. Ezt követően járványszerűen elterjedt az egész világon, és több országban az Év játéka lett az 1980-as években.

Hírdetés

Mindeközben a kockát mint találmányt külföldön sehol sem védték le, közkincsnek számított külföldön.

A Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület közleménye:

2018. 1. 23-án – nem jogerősen – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala törölte a Rubik kocka térbeli védjegyét, amely egy angol cég tulajdonában volt. Nem sokkal korábban az Európai Védjegyhivatal (EUIPO) is törölt ugyanilyen Rubik védjegyet az EU területén.

Ez a döntés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magyar nemzeti innováció jelképét nem lehet többé kisajátítani, azt mindenki használhatja. Korábban a védjegyjogosult jogi képviselője útján fellépett azokkal szemben, akik weblapjukon vagy másutt nemzeti jelképként használták a Rubik kocka képét. A jövőben ilyen nem fordulhat elő. A magyar hatóság döntése egyezik az európai hatóság korábbi döntésével, amely jogellenesnek találta a Rubik kocka védjegyet, ugyanis az csak a lejárt szabadalmú egykori kocka műszaki jegyeit vonultatja fel.

A Rubik kocka képe, mint a magyar nemzeti innováció egyik kiemelkedő jelképe, immár nincs kisajátítva egy angol cég akaratának, hanem mindenkié lett.

Üdvözlettel:

Pintz György
elnök


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »