Döntött a gyros sorsáról az Európai Parlament

Az EP 373 képviselője egyetértett azzal, hogy a jelentős egészségügyi kockázatok miatt nem kívánatos foszfátot adni a nyárson sütött fagyasztott húsokhoz, ám minősített többség hiányában nem ment át a javaslat – derül ki a portfolio.hu cikkéből.

Forrás: AFP

Hírdetés

A javaslattal az előterjesztő, a parlament szakbizottsága az Európai Bizottság tervét igyekezett blokkolni: a bizottság amellett volt, hogy egységesen lehessen foszfátokat hozzáadni a különböző fajta húsokhoz.

Ennek értelmében az Európai Bizottság engedélyt adhat arra, hogy különböző foszfátokat (úgynevezett di-, tri-, és polifoszfátokat, amelyek jelzése E 338-452-ig terjed) lehessen használni a csirke, marha, bárány és borjúhúsban

– áll az Európai Parlament közleményében. A testület indoklása szerint erre azért van szükség, hogy „a különféle típusú húsokat egységesen lehessen sütni és fagyasztani”.

A foszfát a gyros nyárson való stabilizálását segíti elő, a víz megkötése nyomán jobban összetartja ugyanis a húst a nyárson, amíg az sül és megóvja a kiszáradástól – magyarázza korábbi cikkében a Portfólió.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »