Döntött a francia bíróság a burkini-tilalomról

A legfőbb közigazgatási bírósági szerv, a francia Államtanács felfüggesztette az ellentmondásos burkini-tilalmat pénteki ideiglenes határozatában Villeneuve-Loubet városában – írja a BBC.

A bíróságon elhangzott, hogy a tengerparti város polgármesterének tilalma “súlyosan, illegálisan sértette meg a szabadságjogokat: korlátozta a szabad mozgáshoz való jogot, a vallásszabadságot, és az egyéni szabadságjogokat is”. A korzikai Sisco polgármestere a döntés után kijelentette: megtámadja az ítéletet. Ange-Pierre Vivoni  arra hivatkozott, hogy városában már így is pattanásig feszült a helyzet, és a tilalom semmissé tétele felkorbácsolhatja az indulatokat.

burkini-tilalom

Egy nizzai strandon rendőrök kényszerítenek egy nőt, hogy vesse le “turbánját” és pólóját (Fotó: Twitter)

A testület állásfoglalását egy jogvédő szervezet, az Emberi Jogok Ligája kérte, amely beadványában a francia Riviérán fekvő Villeneuve-Loubet-ben bevezetett burkini-tilalom feloldását kérte arra hivatkozva, hogy a lépés ellentétes a szabadságjogokkal. A francia jogrendszer lehetővé teszi a bíróságok számára, hogy az ítélethozatalt megelőzően ideiglenes határozatokat hozzanak bizonyos ügyekben.

Dominóeffektustól tartanak a francia tengerparti városok

Az ítélet dominóeffektust idézhet elő, hiszen más 30 városban is hasonló vizsgálatot indítottak a burkini-tilalom ügyében. A bíróság a végső döntését csak később hozza meg a tiltásokkal kapcsolatban, de a BBC a bíróság előtt azt tudta meg az egyik résztvevő ügyvédtől, hogy akit megbírságoltak a burkini viseletéért, az visszakövetelheti a pénzét.

A francia államtanács, vagyis a legfőbb közigazgatási bírósági szerv csütörtökön indított vizsgálatot annak megállapítására, jogszerűek-e a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó, immár legalább tizenöt francia település által bevezetett tilalom. A kérdés hetek óta heves indulatokat vált ki Franciaországban.

A burkini körüli vita csak tovább éleződött, miután Nizza strandján négy fegyveres rendőr körbevett egy turbánt és hosszú ujjú pólót viselő nőt, és ráparancsoltak, hogy vetkőzzön.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »