Döntött a bíróság: nem tilthatják el a Közgépet

Döntött a bíróság: nem tilthatják el a Közgépet

A Fővárosi Törvényszék másodfokú határozata megerősítette az elsőfokú bírósági döntést: a Közgép Zrt. nem követett el hamis adatközlést, így mentesül a közbeszerzéseken való részvételt érintő három éves eltiltás hatálya alól.

A Közgép körüli vita nagyjából egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a budapesti Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) elutasította a cég gönyűi kikötőfejlesztési kérelmét arra hivatkozva, hogy hamis adatközlés történt. Emiatt a lapunk tulajdonosi körébe tartozó vállalatot három évre el is tiltották a közbeszerzési eljárásokon való részvételtől. Decemberben azonban a bíróság megsemmisítette a KD határozatát, így a kizárást felfüggesztették.

Mégsem ért véget ezzel az ügy, mert a Közbeszerzési Hatóság sikeresen fellebbezett, a Fővárosi Törvényszék megerősítette a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Közbeszerzési Hatóság korábbi döntését.

Időközben az Európai Bizottság ellenőrei is fennakadtak azon, hogy a Közgép Zrt.-t kizárták a közbeszerzésekből. Ezért Brüsszel másfél milliárd forintra büntette a magyar államot, amiért kizárta a győr-gönyűi kikötőfejlesztési beruházás közbeszerzéseiből a céget.

A bíróság mostani, másodfokú döntése ellen nincs helye a fellebbezésnek az alperes Közbeszerzési Hatóság részéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »