Döntős a Szabó, Kozák duó, de baj van

Döntős a Szabó, Kozák duó, de baj van

Szabó Gabriella és Kozák Danuta párosa egyből bejutott a keddi döntőbe K–2 500 méteren, bár némi aggodalomra ad okot, hogy Kozák gyomorfertőzéssel bajlódik. A C–1 1000 méteren szereplő Vasbányai Henrik, a kétszázas Douchev-Janics Natasa, valamint a K–1 1000 méteren szereplő Kopasz Bálint a középfutamból csak a B-döntőbe kvalifikált.

A kajak-kenus délután percről percre. A TELJES MAGYAR PROGRAM RIÓBAN

Noha a világbajnoki címvédő Szabó Gabriella és Kozák Danuta könnyedén, futamgyőzelemmel jutott be a K–2 500 méter döntőjébe, a lányoknak nem sok okuk volt a mosolygásra. Kozák Danuta ugyanis az elmúlt éjszakát álmatlanul töltötte, hasmenéssel küzd, a magyar válogatott orvosai pedig igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a keddi döntőre a legjobb formába hozzák a kétszeres olimpiai bajnokot. Az elő- és középfutamok eredményei alapján kiderült, hogy a magyar lányoknak a német Franziska Weber, Tina Dietze, valamint a lengyel Karolina Naja, Beata Mikolajczyk duóval kell felvenni a versenyt.

Tóth László (M4 Sport), Szabó Gabriella edzője: – A magyarok futama volt az erősebb, szépen mentek a lányok, megoldották a feladatot az előfutamban. Jól mozogtak, egy kis probléma van, Kozák Danutának gyomorrontása van, nincsen 100 százalékos állapotban. Ellenfeleink a németek és a lengyelek, mi hárman emelkedünk ki a mezőnyből.

Toman József (MNO), a válogatott orvosa: – Nagy dolog, hogy ebben az állapotban ilyen jól versenyzett Dana, ez bizakodásra ad okot. Ahogyan az is, hogy egyenes ágon jutottak be a döntőbe, így van idő arra, hogy további kezeléseket folytassunk. Ennyire kiélezett helyzetben a hasmenés, a rosszullét negatívan befolyásolja a teljesítményt, de azon vagyunk, hogy gyógyszerekkel, folyadékpótlással, és könnyen felszívódó energiával uralni tudjuk a helyzetet, s erőnlétileg is utoléri magát. Azt gondolom, holnapra már rendben lesz Dana, de most pihenésre van szüksége.

Három magyar egységnek a középfutamból nyílt lehetősége arra, hogy kvalifikálja magát a keddi döntőre. Vasbányai Henrik C–1 1000 méteren az előfutamában a harmadik helyet szerezte meg, ahogyan középfutamában is a harmadik lett. Ami fájó, hogy ideje jóval gyengébb lett az előző futamban harmadik helyen záró üzbég Geraszim Kocsnyevénál, így csak a B-döntőbe kvalifikált a magyar kenus. Vasbányai ebben a számban a magyar kajak-kenu válogatott Bese Barnabásának számít. Míg a fiatal labdarúgó a portugálok elleni Eb-mérkőzésen élhette meg első felnőtt válogatottságát, a 25 esztendős kenus – aki a pekingi olimpiai bajnok Vajda Attilát győzte le a válogatósorozatban – számára a riói olimpia az első nemzetközi indulása C–1 1000 méteren.

Vasbányai Henrik (MNO): – El vagyok keseredve, mert rettenetesen kihajtottam magam, az elő- és a középfutam is nagyon fájt. Az előfutam tipikus első pálya volt, leégette a tüdőmet, elzsibbadtam tőle, de a folytatásra sikerült regenerálódnom, elég volt a két futam közötti egy óra. Maximum pályát mentem, az utolsó kétszáz méterre nagyon össze kellett szednem magam és bár hibát tudok találni ebben a pályában, az okokat, hogy miért nem tudtam megcsinálni, azt nem tudom.

A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa előfutamában a harmadik helyen zárt az új-zélandiak olimpiai címvédője, Lisa Carrington és a portugál Francisca Laia mögött, majd a középfutamában 41 másodpercen belül lapátolt, de érezhetően bekötött a táv végére és a negyedik helyet szerezte meg. Vártuk, hogy az ideje talán elég lesz a fináléhoz. Nos továbbment egy Janic, de az Natasa sógornője a szlovén Spela Ponomarenko-Janic volt, valamint a harmadik középfutamból a kazah Inna Klinova. A mi versenyzőnk csak a B-döntőbe állhat rajthoz a keddi versenynapon. A futam után elmondta, a végére elfáradt, rossz érzés volt megélni, hogy ennyivel elment tőle az azeri Inna Oszipenko-Radomszka.

Douchev-Janics Natasa (M4 Sport): – Éreztem, hogy jó helyen vagyok, pont abban bíztam, hogy bírom a végét. Mindent jól csináltam, előtte is, közben is, nem tudom, mi az oka, hogy nem jutottam a döntőbe. Egyébként jólesik, hogy akikkel versenyzek, biztatnak, hogy visszajöttem a mezőnybe. Ez nem az én napom volt. Mindenki azt mondja, hogy én mindenképpen bajnok vagyok, de ez a verseny most van.

Férfi K–1 1000 méteren az ifjúsági világbajnok, Európa-bajnoki bronzérmes Kopasz Bálint szerepelt, aki az előfutamában elcsípte a középfutamot érő ötödik helyet. Felnőtt Európa-bajnoki bronzérmesünk a középfutamában is csak az ötödik lett, amivel ő is csak B-döntős helyet tudott kiharcolni.

Kopasz Bálint (M4 Sport): – Rendkívül nehéz verseny volt, de helytálltam a nehezebb középfutamban. A középfutam 5. helye siker számomra. Nem érdekelt, hogy én voltam itt a legfiatalabb, tapasztalatszerzés volt ez nekem, a dobogó később jön majd. Jó lenne most a B-döntőt megnyerni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »