Donald Trump: Nem tudjuk örökké támogatni Puerto Ricót

Donald Trump amerikai elnök csütörtöki Twitter-bejegyzéseiben azt hangoztatta, hogy a szövetségi kormányzat nem támogathatja „mindörökké” a hurrikán pusztításai után még mindig szenvedő Puerto Ricót.

Az elnök csütörtökön két Twitter-bejegyzést is szentelt Puerto Ricónak, azt sugalmazva, hogy a szigetnek több felelősséget kellene vállalnia a Maria hurrikán utáni újjáépítésben. A szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal munkatársai „nem maradhatnak” Puerto Rico szigetén a végtelenségig – fogalmazott Trump.

"Puerto Rico survived the Hurricanes, now a financial crisis looms largely of their own making." says Sharyl Attkisson. A total lack of…..— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. október 12.

…accountability say the Governor. Electric and all infrastructure was disaster before hurricanes. Congress to decide how much to spend….— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. október 12.

Korábbi nyilatkozataiban az elnök a Puerto Ricót sújtó pénzügyi válságért a sziget vezetését tette felelőssé, hozzátéve, hogy az infrastruktúra állapota már a hurrikán pusztítása előtt is „katasztrofális” volt. „Puerto Rico túlélt már hurrikánokat, most egy saját magának köszönhető pénzügyi válsággal kell szembenéznie” – fogalmazott Trump. A „megbízhatóság hiányát” hányta a sziget kormányzójának szemére. Majd hozzátette: a kongresszuson áll, hogy a szövetségi kormányzat mennyit költ majd Puerto Ricóra – írja az MTI.

A Guardian beszámolója szerint Carmen Yulín Cruz, San Juan polgármestere később közölte, hogy Trump megjegyzései csak „a humanitárius válságra adott válaszának elégtelenségére” hívják fel a figyelmet. Kiemelte, hogy Puerto Ricót két hurrikán is sújtotta. 

http://mno.hu/

A szigeten szeptember 20-án csapott le az elmúlt 90 év legpusztítóbb hurrikánja, a 4-es erősségű Maria, és csaknem teljesen romba döntötte a vidéket. Tönkretette az áramszolgáltatást, használhatatlan lett a víz- és csatornahálózat, működésképtelen a telekommunikáció. Kedden Ramón Rosario Puerto Rico közügyekért és közpolitikáért felelős minisztere újságíróknak elmondta: egyelőre a szigetnek csak 16 százalékán sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást, sok településen változatlanul nincs ivóvíz és az egészségügyi ellátást is a segélyszervezetek próbálják átmenetileg ellátni. A hurrikán halálos áldozatainak száma szerda estéig már 43-ra emelkedett.

http://mno.hu/

Az elnök Twitter-bejegyzései után Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy a kormányzat elkötelezett Puerto Rico megsegítése mellett. „Bármilyen katasztrófa idején a mi dolgunk az, hogy segítsünk a közösségnek a talpra állásban. Ezt az Egyesült Államok kormányzata továbbra is így teszi, teljes erejével és erőforrásaival Texasban, Floridában, Puerto Ricóban, az amerikai Virgin-szigeteken és bárhol másutt egyaránt, ahol erre szükség van” – fogalmazott a szóvivőnő. Majd ismét külön leszögezte: „elkötelezettek vagyunk Puerto Rico megsegítésében”.

Ben Carson építésügyi és városfejlesztési minisztert a képviselőház pénzügyi bizottságában – ahol meghallgatáson vesz részt – arról kérdezték a törvényhozók, hogy mi a véleménye az elnök bejegyzéseiről, mire Carson leszögezte: „nem áll szándékomban magára hagyni Puerto Ricót”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »