Donald Trump elsöprő többséggel lett republikánus elnökjelölt

Donald Trump elsöprő többséggel lett republikánus elnökjelölt

MTI nyomán

Hivatalosan is elnökjelöltjévé választotta Donald Trumpot a Republikánus Párt, így biztossá vált, hogy a novemberi amerikai elnökválasztáson a New York-i üzletember indul a párt színeiben.

A 69 éves milliárdost a republikánusok clevelandi konvenciójának második, keddi napján választották meg a párt elnökjelöltjének.

Trump formális jelölését Jeff Sessions alabamai szenátor jelentette be, majd az ábécé-sorrendben szólított tagállamok nevében egy-egy delegátus nyilvánosan és hangosan közölte, hogy kit támogatnak.

Donald Trumpnak 1237 küldött támogatására volt szüksége, ezt már New York államnál – ahonnan származik – megszerezte. Jelöltségét legidősebb fia, Donald Trump Jr. jelentette be, aki három testvérével együtt csatlakozott a New York-i küldöttséghez.

Az ifjabb Trump úgy fogalmazott, apja nagyon büszke a mozgalomra, “ez ugyanis nem csak egy egyszerű kampány”.

Szavai szerint a milliárdos üzletember sosem bújt az íróasztala mögé, hanem mindig szakított időt a munkásaira és akiknek a véleményére többet adott, mint a Harvardon végzett stréberek, munkájukat pedig tapasztalatuk és szakmai teljesítményük szerint értékelte, nem pedig a különböző papírjaik alapján.

Az üzletember fia hozzátette, eddigi élete során maga is sokkal többet tanult az olyan emberektől, akik “józan paraszti észből doktoráltak”, és méltatta apja azon tulajdonságát, miszerint képes meglátni az emberekben a rejtett potenciált és kibontakoztatni azt.

A második nap felszólalásait Szaid Tarar, az Amerikai Muszlimok Trump-ért szervezet alapítója zárta, aki arra kérte a közönséget, hogy imádkozzon egy erős Amerikáért, amely képes szembeszállni a terrorizmussal.

Donald Trump egyedüli esélyesként érkezett a hétfőn kezdődött konvencióra, de a keddi szavazáson rajta kívül Ted Cruz texasi, Marco Rubio floridai és Rand Paul kentucky szenátor, valamint John Kasich ohiói kormányzó, Ben Carson idegsebész és Jeb Bush volt floridai kormányzó is kapott voksokat – az előválasztási folyamatban elért eredményeik alapján.

Trump végül 1725, Cruz 475, Kasich 120, Rubio 114, Carson hét, Bush három, Rand Paul pedig két szavazatot könyvelhetett el a voksolást elnöklő Paul Ryan, a képviselőház elnöke ismertetése szerint.

Közben a Trump-kampány bejelentette, hogy a milliárdos üzletember szerda este tér vissza Clevelandbe.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »