Donald Trump beszélne Kim Dzsong Unnal

Donald Trump beszélne Kim Dzsong Unnal

Az Amerikai Egyesült Államok elnöki posztjának egy fő várományosa, Donald Trump tegnap kijelentette, hogy megválasztása esetén hajlandó találkozni és tárgyalni Észak-Korea vezetőjével, Kim Dzsong Unnal. „Beszélni szeretnék vele. Nincs azzal problémám, hogy beszéljek vele”, mondta Trump.

 

Ha a republikánusok elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson győz, és tartja magát mostani kijelentéseihez, az óriási változást jelentene a diplomáciai szempontból elszigetelt Észak-Koreával szembeni amerikai politikában.

 

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a milliomos elnökjelölt azt is elmondta, hogy nyomást gyakorolna Kínára is, mint Észak-Korea első számú szövetségesére.

 

Hillary Clinton, aki a demokraták befutó jelöltje, élesen bírálta Trump szavait, szerinte nincs értelme az ilyen külpolitikának. Az egykori amerikai külügyminiszter-asszonynak annyiban igaza lehet, hogy bár le lehet ülni Észak-Koreával tárgyalni, kérdés, hogy mit szól ehhez a többi térségbeli szövetséges: Japán és Dél-Korea, akiket az év elejétől folytatott provokatív észak-koreai atomprogram közvetlenül fenyeget.

 

Egyébként Észak-Koreában már több amerikai állampolgárt kényszermunkára ítélt a bíróság kémkedés és államellenes tevékenységek miatt. Egyes vélemények szerint elsősorban azért, hogy kiszabadításuk érdekében zajló jogi tárgyalások során diplomáciai kapcsolatokra tegyenek szert az USA-val.

 

Reuters.com

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »