Donald Trump bemutatta néhány külpolitikai tanácsadóját

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns a The Washington Post című napilap vezetőivel találkozott, s kíséretében öt olyan szakember volt, akit leendő külpolitikai csapata tagjaiként mutatott be.

A lépésnek az ad jelentőséget, hogy Trumpot rengeteg támadás éri külpolitikai tapasztalatlansága, illetve vitatott külpolitikai nézetei miatt. Maga Trump erre a múlt héten azzal válaszolt, hogy külpolitikai témákban ő alapvetően “saját magával konzultál” – ami persze nem nyugtatta meg a bírálókat.

Donald Trump külpolitikai tanácsadóinak csoportját Jeff Sessions alabamai republikánus szenátor irányítja – derült ki a The Washington Post vezetőivel tartott mintegy egyórás megbeszélésen. A szakértői csapat tagjai közül Walid Pharest, a Nemzetvédemi Egyetem professzorát és a képviselőház tanácsadóját Trump a terrorellenes küzdelem szakértőjeként mutatta be, Carter Page és a Londonban dolgozó George Papadopoulos energetikai kérdésekben ad neki tanácsot, Joe Schmitz korábban, George W. Bush első kormányzata idején a Pentagon (a védelmi minisztérium) munkatársa volt. S helyet kapott a külpolitikai szakértői csapatban Keith Kellogg, az amerikai hadsereg volt altábornagya, aki jelenleg egy hírszerzési és informatikai technológiákkal foglalkozó és a Pentagonnal szoros kapcsolatban álló vállalat alelnöke, s akit nemzetbiztonsági és belbiztonsági kérdések szakértőjeként tartanak számon. Trump a The Washington Postnál tett vizitjén jelezte azt is, hogy napokon belül több külpolitikai szakértőjét is bemutatja a nyilvánosságnak.

A republikánus elnökjelöltségért küzdő – ám a pártelit által elutasított – Trump egyébként a tervek szerint hétfőn Washingtonban találkozik a Republikánus Párt több kongresszusi politikusával is. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a New York-i milliárdos üzletember kedvező helyzetből tárgyalhat a törvényhozókkal, hiszen az eddigi előválasztások és jelölőgyűlések nyomán a republikánusok versenyében ő vezet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »