Donald Trump: az amerikai külpolitika katasztrófa

Katasztrofálisnak minősítette a jelenlegi amerikai külpolitikát a jelenlegi legesélyesebb republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump szerdán, beleértve Hillary Clinton, a várható demokrata elnökjelölt által képviselt külpolitikát is.

Egy nappal az öt államban aratott előválasztási győzelme után Trump a washingtoni Capitoliumban tartott beszédet, amelyben egy esetleges Trump-kormányzat külpolitikai elképzeléseit vázolta.  A New York-i milliárdos élesen kritizálta Barack Obama jelenlegi elnök külpolitikáját és egykori külügyminisztere, Hillary Clinton egyes konkrét külpolitikai döntéseit.

“Nincs vízió, nincs cél, nincs stratégia”

– fogalmazott Trump. Új irányt, koherens külpolitikát és erős, szövetségesei számára megbízható Egyesült Államokat ígért arra az esetre, ha ő lesz elnök.

“Az arrogancia rossz külpolitikai döntésekhez vezetett”

– vélte a legesélyesebbnek tartott republikánus pályázó, Irak példáját hozva fel. Szerinte minden azzal az – ő megfogalmazása szerint veszélyes – elképzeléssel kezdődött, hogy az Egyesült Államok mindenáron nyugati típusú demokráciát akart felépíteni más kultúrájú és más történelmű országokban. “Ezermilliárd dollárokat veszítettünk, s külpolitikánk totális katasztrófa lett” – fogalmazott Trump. Kárhoztatta az Obama-adminisztrációt, mert szerinte az Egyesült Államok teljesen kimerítette erőforrásait, hagyta, hogy szövetségesei ne járuljanak hozzá megfelelő mértékben a biztonsági kiadásokhoz. Ezzel összefüggésben megismételte korábban hangoztatott álláspontját, miszerint az európai NATO-tagállamoknak a korábbinál nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk az észak-atlanti szövetség kiadásaihoz.

“Azoknak az országoknak, amelyeket megvédünk, fizetniük kell a védelemért. Nincs más választásunk”

– hangsúlyozta. Kína “gazdaságilag lerohanta az Egyesült Államokat, ezt Obama hagyta” – mondta. Trump az izraeli-palesztin konfliktusban a kétállami megoldás híve, vagyis szerinte zsidó és palesztin államra egyaránt szükség van. Egy leendő Trump-kormányzat külpolitikai prioritásaként az iszlám radikalizmus és a terrorizmus elleni harcot jelölte meg. Kormányzása esetén

“az Iszlám Állam napjai meg vannak számlálva”

– mondta. A republikánus elnökjelölt a beszédében fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nemzetállam híve.

“Csakis nemzetállami keretek között lehet boldogan élni”

– szögezte le.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »