Donald Trump a védelmi kiadások jelentős növelését ígéri

Donald Trump a védelmi kiadások jelentős növelését ígéri

MTI nyomán

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje az amerikai védelmi kiadások jelentős, több tízmilliárd dolláros növelését ígérte Philadelphiában elmondott szerdai beszédében.

Donald Trump Pennsylvania legnagyobb városában, Philadelphiában vázolta fel nemzetvédelmi kérdésekben kialakított elképzeléseit.

“Új külpolitikát javasolok, amely Amerika alapvető nemzeti érdekeit, a regionális stabilitás előmozdítását és a világban uralkodó feszültség enyhítését célozza”

– fogalmazott Trump, és a szerinte kudarcos amerikai külpolitika újragondolását ígérte. Ezzel összefüggésben idézte a közel-keleti helyzetet, a Líbiában történteket vagy a Szíriában zajló háborút.

Mindezért az elmúlt nyolc év demokrata kormányzatát tette felelőssé.

A védelmi politikát illetően ezúttal a korábbiaknál több konkrétummal és részlettel szolgált.

“Újra kell építenünk

kimerült haderőnket”

– fogalmazott, és közölte: a védelmi kiadások növelésével 540 ezerre szélesítené az aktív katonai szolgálatot teljesítők táborát, bővítené a hadihajók, a tengeralattjárók és a harci repülőgépek számát, modernizálná a rakétavédelmi rendszert. Mindehhez költségvetési reformot ígért.

Trump kifejtette, hogy az Egyesült Államokat eddig nem látott veszélyek fenyegetik a radikális iszlamisták, Észak-Korea és Kína részéről.

Leszögezte, hogy esetleges hivatalba lépése után 30 napon belül kéri majd a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetőitől, hogy terjesszék elő konkrét tervüket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésére, más szakemberektől pedig tervet kér a számítógépes támadások megelőzésére.

A republikánus elnökjelölt “új barátságokat” és “új partnerkapcsolatokat” helyezett kilátásba. Úgy fogalmazott:

“Együtt kell működnünk bármely országgal, amely osztja célkitűzéseinket az Iszlám Állam és a radikális iszlám terrorizmus legyőzésében.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »