Donald Trump a Fehér Házba invitálta Orbán Viktort

Donald Trump a Fehér Házba invitálta Orbán Viktort

Nagy előrelépés a magyar vezetésnek, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök telefonos beszélgetésén máris meghívta Washingtonba a magyar kormányfőt. Orbán Viktor úgy fogalmazott, ahogyan ő, úgy a Donald Trump is a „fekete bárány” szerepét viseli a nemzetközi politika színterén.

„Beszéltem telefonon az új amerikai elnökkel, így állíthatom, hogy a mi pozíciónk sokat javult. Donald Trump világossá tette, hogy nagyra tartja Magyarországot” – fogalmazott Orbán Viktor a Világgazdaság pénteki számában megjelent interjúban.

A telefonbeszélgetésről a nemzetközi sajtó is beszámolt, kiemelve, hogy a magyar „fekete bárány” meghívást kapott Washingtonba. Orbán Viktor ugyanis úgy fogalmazott: Donald Trump „meghívott Washingtonba, mire elmondtam neki, hogy már régen nem jártam ott, hiszen »fekete bárányként« kezeltek. Nevetve annyit válaszolt, hogy őt is.” A Magyar Idők információi szerint valószínűtlen, hogy Trump az amerikai külügyminisztériummal való egyeztetés nélkül beszélt volna a magyar miniszterelnökkel.

Az új elnököt januárban iktatják be, addig munkáját az átadás-átvétel lebonyolításáért felelős Transition Team segíti. Az említett interjút világszerte több lap is átvette, a több lap, vagy a Reuters hírügynökség által adott cím szerint „Orbán diplomáciai újrakezdésben bízik az Egyesült Államokkal”, a nagyon erősen balra húzó brit Independent pedig azt írta, az „ellentmondásos magyar miniszterelnököt Washingtonba hívta Donald Trump”.

Kaló Máté Egyesült Államok-szakértő is jó jelnek nevezte a telefonbeszélgetést. Kiemelte: a korábbiakhoz képest nagy előrelépést jelent, hogy rögtön az első beszélgetés során sikerült egy meghívást elkönyvelni Washingtonba. A szakértő emlékeztetett, hogy az Obama-adminisztráció alatt nem volt ilyen személyes találkozó, bár még nincs információ a Trump–Orbán-találkozó jellegéről sem. Utoljára magyar kormányfőt amerikai elnök 2007-ben fogadott, Gyurcsány Ferenc és George W. Bush találkozott akkor. Azóta Bajnai Gordon miniszterelnök járt a Fehér Házban személyes meghívásra, ám őt csak az alelnök, Joe Biden fogadta.

Orbán Viktor az interjú szerint úgy érzékelte, hogy Donald Trump „tudja, hogy a magyar egy bátor és szabadságharcos nép, amelynek az elmúlt hat évben elért gazdasági eredményei kiemelkedőek”. „Trump biztosan tud Magyarországról” – jelezte a szakértő is. „Az új elnöknek világszerte vannak üzleti érdekeltségei, és szemben egy-két korábbi elnökjelölttel, akik nem tudtak bizonyos országokról és országvezetőkről, Trump ismeri a világot. Szakpolitikai dimenzióban ugyanakkor kérdéses lehet, hogy eléggé tájékozott-e.”

Kaló Máté arról is beszélt, hogy Orbán és Trump nem csak viselkedésmódjukban „fekete bárányok”. „Hajlamosak eltérni a saját pártcsaládjuk elképzeléseitől is, így Orbán a mainstream európai jobboldaltól, Trump pedig a republikánus ideológiától.” Felhívta a figyelmet: a minimálbér-emeléstől például maga Trump sem zárkózik el, sőt ezt kampánya során meg is lebegtette. „Bár ez sem kőbe vésett, de megmutatja, hogy kész eltérni saját pártja kodifikált álláspontjától.” Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Donald Trumpról azt gondolom, hogy most olyan elnöke lesz Amerikának, aki ideológiailag nem korlátozott, tehát nyitott ember, és sokkal inkább a siker, a hatékonyság és az eredmény érdekli, mintsem a politikai elméletek. Ez nekünk kedvez, hiszen a tények mellettünk szólnak.” A miniszterelnök azt is kiemelte, hogy a gazdasági együttműködés eddig is jó volt, csak az ideológiák jelentettek akadályokat.

Kaló Máté szerint bár a médiában sokszor a feszültség kapott hangsúlyt, valójában a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok, illetve a katonai együttműködés már az Obama-adminisztráció alatt erősödött Washington és Budapest között. Óvatos optimizmust javasolt, hiszen ilyenkor még csak a „tapogatózás és terepfelmérés” zajlik az új elnök részéről, akinek most teljesen új a politikai közeg is. Felhívta a figyelmet, hogy még azt sem tudni, ki lesz a külügyminiszter, ezért ilyenkor a várakozás az egyetlen lehetséges stratégia.

Abban mindenesetre egyetértés van, hogy valószínűsíthetően kevesebb kritika éri majd a magyar vezetést Washington részéről.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »