Dominóhatást indíthatna el a brexit

A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a brit EU-tagságról tartandó júniusi népszavazás dominóhatást indíthat el az Európai Unióban, Franciaországban és Olaszországban például a lakosság többsége támogatná egy hasonló referendum kiírását – derült ki a Financial Times című gazdasági napilap hétfői cikkéből.

Az Ipsos közvélemény-kutatási eredménye szerint a megkérdezettek csaknem fele úgy véli, hogy a Nagy-Britannia uniós kilépéséről kiírt népszavazást hasonló referendumok fogják követni az Európai Unióban. A kilenc uniós tagországban elvégzett felmérésből kiderült: Magyarországon, Németországban, Olaszországban és Svédországban a válaszadók több mint 50 százaléka meg van győződve arról, hogy amennyiben Nagy-Britannia a távozás mellett dönt, további országok fogják követni a példáját.

Felkészülnek az olaszok

Az olaszok 58 százaléka és a franciák 55 százaléka a június 23-ai referendum kimenetelétől függetlenül pártolná, hogy hazájában is népszavazást írjanak ki az uniós kilépésről.

„Az olaszok különösképpen remélik, hogy referendumot írhatnak ki az EU-tagságról, ami azt sugallja, hogy abban az esetben sem érnek véget az Európai Unió megpróbáltatásai, ha a brit szavazáson a status quo mellett döntenek júniusban” – mondta Bobby Duffy, az Ipsos társadalomtudományi kutatásokért felelős igazgatója.

Az uniós tisztségviselőket a brexit eshetősége mellett annak esetleges további kihatásai is komoly aggodalommal töltik el. Sokan attól tartanak, hogy a britek esetleges távozása tovább fogja súlyosbítani az unió jelenlegi megosztottságát.

Másutt is fokozódna az EU-ellenesség

A Financial Times szerint a brexit főként a liberális gazdaságpolitikát folytató észak-európai tagállamokban vonná maga után az EU-ellenesség fokozódását. Nagy-Britannia kilépésével ugyanis Dánia, Hollandia, Finnország és Svédország még inkább elszigeteltnek érezné magát az Európai Unióban.

Összességében a válaszadók 53 százaléka szerint a maradást pártolók fognak többséget szerezni a brit népszavazáson. A megkérdezettek többsége úgy látja, hogy a brexit többet ártana az Európai Unió, mint Nagy-Britannia gazdaságának.

Miközben a briteknek a 35 százaléka véli úgy, hogy a kilépést támogatók fognak győzni a júniusi referendumon, az olaszoknak 60, a franciáknak pedig 58 százaléka gondolja azt, hogy Nagy-Britannia távozni fog az unióból. A lengyeleknek és a németeknek alig több mint 40 százaléka gondolja így.

Szavaznának, de nem lépnének ki?

A felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezetteknek jóval nagyobb része támogatja a népszavazás kiírását, mint az uniós távozást. A kilépést pártolók aránya Olaszországban a legmagasabb: 48 százalék, Franciaországban 41, Németországban pedig mindössze 34 százalék.

Ugyancsak hétfőn arról számolt be a Le Soir című belga napilap, hogy az ország lakosságának mindössze 29 százaléka támogatná a távozást az Európai Unióból. A vizsgált országok közül csak Spanyolországban és Lengyelországban volt alacsonyabb a kilépést pártolók aránya: 26, illetve 22 százalék. Az Ipsos-felmérés szerint, amelyre az újság hivatkozott, a belgák 42 százaléka szeretne népszavazást a kérdésről.

A brit kormány – miután a legutóbbi EU-csúcson egyezség született a London által igényelt uniós szabályozási reformokról – június 23-ára írta ki a népszavazást, amelyen a választóknak arról kell dönteniük, hogy az elért megállapodás alapján Nagy-Britannia maradjon-e tagja az Európai Uniónak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »