Dollármilliókat gyűjtött a veteránoknak Trump

A republikánusok várható elnökjelöltje New Yorkban részletesen beszámolt arról kedden, hogy mely adományozóktól mennyi pénzt gyűjtött az amerikai veteránok támogatására, és eddig mely veteránszervezetek kaptak a pénzből. Trump azért tartott sajtótájékoztatót, mert a sajtó egy rész folyamatosan azzal támadta, hogy csak ígérte a veteránok megsegítését, valójában azonban nem tett semmit, illetve megkérdőjelezték, hogy az esetlegesen összegyűlt pénznek mi lett a sorsa.

Ötmillió-hatszázezer dollár gyűlt össze – jelentette be Trump, s részletesen felsorolta, hogy kik adományoztak, és mely veteránszervezetek kaptak az összegekből.

Negyvenegy veteránszervezet nevét sorolta fel, s az újságírók kérdéseire válaszolva pedig kifejtette, hogy további összegek várhatóak e célra, de ő nem akar semmiféle elismerést ezért, pusztán amiatt hozta nyilvánosságra, mert a sajtó egy része folyamatosan támadta őt és hamis állításokat közölt a veteránokért tett erőfeszítéseiről.

Harciasan fogalmazott a sajtóról, amelynek szerinte szégyellnie kellene magát. Tartás nélkülinek nevezte a médiát, de nem általában a sajtót támadta: “nem mindenki, csak egyes újságírók” – szögezte le Trump, név szerint is megemlítve az ABC televíziót. “Ahelyett, hogy azt mondták volna, köszönjük Trump úr, vagy Trump jó munkát végzett, mindenki azt firtatta ki kapott pénzt, és kapott-e egyáltalán bárki pénzt” – fogalmazott a republikánusok várható elnökjelöltje.

Arra a kérdésre, hogy ha elnök lesz, akkor is ilyen sajtótájékoztatókra kell-e számítani, Trump azt felelte: igen, mindig visszaveri majd a hamis állításokat.

Köszönetet mondott a republikánus elnökjelölt kezdeményezéséért a Bob Woodruff újságíró által létrehozott alapítvány is, amely a háborús sebesülteket segíti, és 75 ezer dollárt kapott a Trump által összegyűjtött pénzből. Woodruff az ABC televízió riportereként 2006 januárjában súlyosan megsebesült Irakban, s felépülése után hozta létre az alapítványt.

Közben Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus csoportjának vezetője az MSNBC televízióban megerősítette hogy Donald Trump lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje. “Donald Trump jelenség, s nem hiszem, hogy alapjaiban változtatja meg a Republikánus Pártot. Sok szavazót szólít meg, ő lesz az elnökjelölt, s nekem semmi gondom nincs azzal, hogy támogassam őt” – fogalmazott a befolyásos republikánus vezető.

Hasonlóan nyilatkozott a Politico című lapnak adott interjújában Jeff Sessions alabamai republikánus szenátor is. Sessions sürgette republikánus politikus-társait, hogy mielőbb sorakozzanak fel Donald Trump mögött. “Tanácsom az, hogy figyeljék és fogadják el az amerikai nép, a republikánus választók akaratát” – mondta Sessions, és kifejezetten megnevezte Paul Ryant, a képviselőház republikánus vezetőjét, aki eddig még nem biztosította támogatásáról Trumpot. Sessions, szemben McConnell szenátorral, arról beszélt, hogy Trumppal a Republikáus Párt új párt lesz, nem az elit, hanem a dolgozó emberek pártja.

Trump esetleges elnökségét ugyanakkor “veszélyesnek” minősítette Kalifornia demokrata párti kormányzója, Jerry Brown, aki kedden bejelentette: nem Bernie Sanders vermonti szenátor, hanem Hillary Clinton volt külügyminiszter elnökjelöltségét támogatja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »